Cruise Origin

Ovakav automobil još niste vidjeli: Nema volana ni papučica za gas i kočnicu

Neobičan dizajn i unutrašnjost u kojoj nema volana, kočnice, gasa i mjenjača, već samo dvije klupe i ekrani pokazuju nam kako bi mogli izgledati automobili budućnosti.
AutoMoto / Flash | 22. 01. 2020. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

GM-ova kompanija za razvoj autonomnih automobila Cruise jučer je predstavila vozilo budućnosti koje je dizajnirano za svijet u kojem automobilima neće upravljati ljudi, već računala. Na prvi pogled jasno je kako je riječ o neobičnom i potpuno drukčijem vozilu u odnosu na modele na koje smo navikli. Iako se čini prilično velik, dimenzije Cruise Origina slične su kao i na prosječnom SUV-u, a izgleda puno veći zato što nema klasičnu haubu.

Još veće iznenađenje nalazi se u unutrašnjosti – nakon upisivanja šifre na vratima i kliznog bočnog otvaranja vrata u samom vozilu pritiskom na posebnu tipku, ugledat ćete samo dvije klupe okrenute jedna prema drugoj i ekrane iza njih. Nema volana, papučice gasa i kočnice, nema klasične nadzorne ploče, niti su sjedala okrenula u jednu stranu. Automobilima budućnosti kojima će u potpunosti upravljati računala i u kojima neće biti potrebe čak niti za backup vozačem, kontrole i klasičan interijer ne trebaju, javlja Zimo.

Ono što napominju iz The Verga čiji je novinar dobio priliku sjesti u ovo vozilo i popričati s ljudima iz Cruisea jest da to nije koncept, već automobil koji u ovoj kompaniji planiraju službeno predstaviti. Iako još nije točno poznato kada će se pojaviti na cestama, iz Cruisea kažu da će to biti kada njihov softver za upravljanje automobilima bude bolji u odnosu na prosječne vozače.

To ne bi trebalo biti daleko u budućnosti, a kada softver bude spreman, odnosno kada bude upravljao vozilima bolje od (većine) ljudi, Cruise će nam pokazati dokaze za to. Naravno, kada su u pitanju autonomni automobili, uvijek treba spomenuti i regulativu, odnosno zakone koje su neke savezne države u SAD-u prilagodile autonomnoj budućnosti (dozvoljena su testiranja), no proći će još puno vremena dok vozila bez volana i kočnice dobiju zeleno svjetlo za uobičajeno kretanje cestama.

Cruise Origin, jednom kada i bude u potpunosti spreman za cestu i budu postojale sve dozvole, neće se moći kupiti. Naime, veliki broj kompanija smatra da će jedan od trendova u budućnosti biti autonomni taksi servisi koje ćemo pozivati putem aplikacije i koji će biti jeftiniji u odnosu na današnje taksije jer u njima neće biti vozača te će Origin biti dio takva servisa.

Kopirati
Drag cursor here to close