Cocomi

Ova majica smanjit će broj prometnih nesreća i smrtnost na cestama

AutoMoto / Flash | 08. 03. 2017. u 12:50 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od čestih uzroka prometnih nesreća jest umor zbog kojeg vozači ne mogu pravovremeno reagirati na opasne situacije u prometu, a jasno je koliko je opasno ako vozači zaspu za volanom i do kakvih tragičnih posljedica umor može dovesti.

Prema nekim informacijama, umor i spavanje za volanom uzrok su za oko sto tisuća prometnih nesreća godišnje u SAD-u, dok je umor ''krivac'' i za oko dvadeset do trideset posto svih prometnih nesreća u Australiji.

Situacija u Japanu, prvenstveno zbog boljih kočnica i unaprjeđene sigurnosti u automobilima, sve je bolja te je prošle godine smrtnost na japanskim cestama smanjena za 5,2 posto, a zahvaljujući kompaniji Toyobo i tehnologiji koju razvijaju, broj prometnih nesreća i smrtnost na cestama u budućnosti bi mogli biti još manji, piše Zimo.co.

Ova kompanija u suradnji s Union Toolom razvila je posebnu majicu s ugrađenim senzorima koja može identificirati signale iz srca koji upozoravaju da je vozač umoran.

Kada vozač postane umoran i senzore osjete promjene, oglasit će se alarm koji će vozača upozoriti na umor kako bi stao i odmorio, odnosno popio kavu ili malo odspavao.

Majica je nazvana Cocomi i trenutno je u tijeku njeno testiranje u nekim dijelovima Japana – nose je profesionalni vozači koji veliki dio dana provode za volanom, a ako se testiranja pokažu uspješnima, njeno pojavljivanje na tržištu možemo očekivati u drugoj polovici ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close