Ozbiljna Ibiza

Otkrivena peta generacija Seata Ibize

AutoMoto / Flash | 01. 02. 2017. u 09:37 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon modela Ateca, Seat je nastavio ofenzivu otkrivanjem nove generacije modela Ibiza. Model koji bi svakako trebao pomoći u oporavku španjolskog branda premijeru očekuje početkom ožujka na salonu automobila u Ženevi. Peta generacija je postala ozbiljnija i sličnija Leonu, ali i dalje dovoljno dinamična.

Nova Ibiza je potpuno novi model stvoren s vrlo ambicioznim ciljevima na umu: otići velik korak unaprijed po pitanju sigurnosti, dizajna, performansi i udobnosti. Ovaj golemi napredak u pogledu na kvalitetu postignut je zahvaljujući novoj MQB A0 modularnoj platformi. Ibiza je prvi model Volkswagen koncerna koji se temelji na toj platformi, čime se naglašava važnost marke Seata unutar koncerna, ali i nude bezbrojne mogućnosti, piše AMS.



Po prvi puta lansirana 1984. godine, Ibiza je postala ikona španjolskog proizvođača. Ovaj automobil najduže se zadržao u povijesti marke i s više od 5,4 milijuna prodanih vozila ujedno predstavlja njezin najprodavaniji model. Novi model ima veću prostranost u unutrašnjosti koja je puno robusnija i, dakako, sigurnija. Proširena je za 8,7 cm, dva je milimetra kraća i za jedan niža od prethodnog modela.



Širina traka veća je za 6 cm na prednjoj osovini, te za 4,8 cm na stražnjoj osovini, dok međuosovinski razmak iznosi 256,4 cm, što je porast od 9,5 cm. Rezultat je izrazito udobniji automobil. Prostor za noge na stražnjim sjedalima povećan je za 3,5 cm, dok je prostor za glavu porastao za 2,4 cm na prednjim sjedalima i 1,7 cm na stražnjim. Sjedala su šira za čak 4,2 cm, što Ibizu po tome pitanju čini jednim od najboljih modela u svojoj klasi. Prtljažnik je također povećan, i to za 63 litre, na ukupno pohvalnih 355 litara. Visina utovarnog ruba također je spuštena.



Svi raspoloživi motori su EU 6. Moguće je odabrati između tri benzinska motora s aluminijskim blokom i cilindrima. Prva opcija je 3-cilindarski 1,0 MPI motor sa 65 ili 75 KS. Druga opcija je 3-cilindarski 1,0 TSI motor sa 95 ili 115 KS, zajedno s turbokompresorom, hladnjakom zraka punjenja i sustavom izravnog ubrizgavanja. Novi 1,5 TSI motor bit će raspoloživ krajem 2017. godine, s četiri cilindra i 150 KS.



Učinkoviti 1,6 TDI dizelski motori bit će dostupni u varijantama od 80, 95 i 115 KS. I naposljetku, nova MQB A0 platforma omogućuje novoj Ibizi integraciju 1.0 TGI motora snage 90 KS s pogonom na stlačeni prirodni plin (CNG). Raspoloživi mjenjači su ručni 5-stupanjski mjenjač za verzije motora sa 95 KS i slabije te 6-stupanjski mjenjač za snažnije motore. 7-stupanjski automatizirani mjenjač s dvije spojke DSG predstavlja još jednu od opcija raspoloživih za novu Ibizu.



Dinamično ponašanje vozila, kvaliteta tijekom putovanja i komfor u vožnji iznimni su zahvaljujući novoj MQB A0 platformi, kao i torzijskoj krutosti povećanoj za 30%. Nova Ibiza raspoloživa je samo kao verzija sa 5 vrata, koja su sada još funkcionalnija, a novim dizajnom stvara se sportski izgled modela sa 3 vrata. Također je ostvaren kvalitativni napredak po pitanju kontrole stvaranja buke, vibracija i kretanja vozila. Ibiza će dolaziti u četiri linije opreme, počevši s Reference opremom, za kojom slijedi Style. Vrhunske varijante opreme bit će FR i Xcellence.

Kopirati
Drag cursor here to close