Carlos Ghosn

Ostavka čelnika Renaulta

U Japanu je optužen za navodne financijske malverzacije u Nissan Motoru, a njegovu ostavku osim francuskog ministra, potvrdili su i neimenovani izvori iz Renaulta.
AutoMoto / Flash | 24. 01. 2019. u 10:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Carlos Ghosn, donedavna izvršni direktor saveza automobilske industrije Renault-Nissan-Mitsubishi, podnio je ostavku u francuskom proizvođaču automobila Renault, rekao je u četvrtak za Bloomberg francuski ministar financija Bruno Le Maire.

''Carlos Ghosn noćas je podnio ostavku'', rekao je Le Maire u intervjuu na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom gradu Davosu, prenosi Hina.

Carlos Ghosn bio je na čelu Renaulta od 2005., a u zatvoru je u Japanu više od dva mjeseca osumnjičen za utaju velikog dijela svojih prihoda primljenih između  2010. i 2018. u Nissanu te mu prijeti, bude li osuđen, do 15 godina zatvora.

U Japanu je optužen za navodne financijske malverzacije u Nissan Motoru, a njegovu ostavku osim francuskog ministra, potvrdili su i neimenovani izvori iz Renaulta.

Renaultov odbor sastat će se u četvrtak kako bi pronašli zamjenu za Ghosna, a taj potez trebao bi olabavitinapetosti između Renaulta i Nissana zbog Ghosnova slučaja.

Odbor se sastaje u devet sati po GMT-u.

Zajedno sa svojim kolegom i desnom rukom Gregom Kellyem koji je ujedno optužen za pomaganje, Ghosn (64) je uhićen 19. studenoga u Tokiju zbog navodnih malverzacija u isplatama bonusa i nagrada u Nissanu, gdje je bio predsjednik odbora.

Tužitelji su optužili Ghosna, Kellya i Nissan za krivotvorenje Ghosnovih prihoda od 44 milijuna dolara od 2011. do 2015. godine. Najnovije optužnice na račun Ghosna, Kellya i Nissana tiču se krivotvorenja  Ghosnovih prihoda tri godine zaključno s ožujkom 2018., a bivši predsjednik odbora optužen je i za povredu poslovnog povjerenja.

Jedan od najpoznatijih Ghosnovih poteza bilo je uvođenje drakonskih reformi u Nissanu zadnjih 20 godina koje su spasile tvrtku od bankrota, zbog čega se supermenedžer mnogima zamjerio, piše Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close