#Dajmodavoze

Osobna vozila kandidata za Predsjedništvo: Je li ih stvarno voze ili nas vozaju?

U prljavoj predizbornoj kampanji malo je toga čistoga – ipak, u moru prljavštine dobro je znati kako automobili naših političara uglavnom zadovoljavaju novije Euro norme, ali bi se svejedno mogli iznenaditi što privatno voze.
AutoMoto / Flash | 01. 10. 2018. u 10:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tijeku je predizborna kampanja, koja po mnogim mišljenjima nikad nije bila prljavija. Stranke ne prežu ni od čega u kampanji te su zabilježene brojne izborne nepravilnosti s kojima će vjerojatno imati posla i policija i sudovi. Ostavit ćemo to sada po strani i  okrenut ćemo se svijetu automobila te zaviriti u dostupne imovinske kartone političara koji su kandidati za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, te saznati koji su to osobni automobili u 1/1 vlasništvu naših političara.

Centar za istraživačko novinarstvo je još prije nekoliko godina počeo sa velikim istraživanjem i objavljivanjem imovine političara, te smo tako na njihovom portalu zavirili u imovinske kartone političara a samo za neke od njih su dostupni podaci o osobnim vozilima. Počet ćemo sa kandidatima za bošnjačkog člana Predsjedništva.

Bošnjacima Francuzi „za oko kuće“

Senad Šepić ispred Nezavisnog bloka je bošnjački kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a njegov osobni automobil je Peugeot 508 u navedenoj vrijednosti od 15 000 KM. U imovinskom kartonu nije navedena godina proizvodnje automobila, ali Peugeot 508 ionako nije nedostupna limuzina u kojeg god da je godišta i česta je pojava na našim cestama kod ljudi koji cijene francusku udobnost i nešto povoljniju cijenu u odnosu na razvikane njemačke aute.

Foto: Ilustracija / Senad Šepić cijeni udobnost 

Šefik Džaferović iz Stranke Demokratske Akcije također preferira francuska kola. U njegovom vlasništvu nalazi se Renault Megane iz 2016. godine s navedenom vrijednosti od 30 000 KM.  Po dolasku na tržište Megane je svojim izgledom osvježio klasu, a i danas dvije godine od predstavljanja izgleda jako dobro. Odlikuje ga čvrsta izrada te bogata sigurnosna oprema, a ako vidite neki Megane u prolazu znajte da u njemu sigurno nije Šefik. Njega na „turneji“ voze u nešto luksuznijim vozilima.

Foto: Ilustracija / Odabir Šefika Džaferoviča

Bećiroviću ne škodi...

Tuzlak Denis Bećirović, koji dolazi iz SDP-a je izabrao Čehinju njemačkog srca. Riječ je o modelu Škoda Octavija, a navedena vrijednost je 15 000 KM, također nepoznatog godišta. Octavia je jedan od mokrih snova građana BiH, dovoljno velika da bude obiteljski ili putni automobil, a dovoljno racionalno napravljena da još uvijek nije luksuz. U normalnim zemljama.

Foto: Ilustracija / Iako nije naveo godinu modela, za navedenu vrijednost može se kupiti Octavia iz 2010. godine

Amer Jerlagić iz Stranke za BiH ima nešto drukčiji ukus od prethodnika. Izabrao je japanskog proizvođača Toyotu za svoj osobni automobil, a model koji mu je najviše privukao pažnje jeste RAV 4 iz 2011. godine. S obzirom na to da njegova stranka i nije među najbogatijima možda postoji mogućnost da ga ugledate za volanom Toyotinog urbanog terenca.

Foto: Ilustracija / Amer Jerlagić  i Dragan Čović imaju sličan ukus 

Koju to Toyotu ima Dragan?

Od kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u imovinskim kartonima pod stavkom osobna vozila dostupni su podaci samo za Dragana Čovića i Željka Komšića.  Iako smo obojicu naviknuli viđati u Audijima A8, što su službeni automobili članova Predsjedništva, posebno Čovića.

Njegov  osobni automobil „po papirima“ je Toyota navedene vrijednosti od 100.000 KM.  Iako je naveo proizvođača i vrijednost, u 'detalje' nije ulazio, pa tako s javnosti nije podijelio o kojem modelu je riječ i godini proizvodnje. Možemo samo nagađati radi li se o Land Cruiseru u ful opremi ili nekom trkaćem automobilu...

Foto: Bljesak.info / Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Executive / Ilustracija 

Drugi kandidat koji se natječe za fotelju koju grije Hrvat u Predsjedništvu BiH, Željko Komšić i u osobnom   vlasništvu ima 'kralja prstenova' - Audi Q3. Audijev SUV iz 2012. Komšić procjenjuje na 20.000 KM, a mi nešto nismo sigurni da bi mu to bila prodajna cijena poželi li ga prodati preko Olx.ba.

Foto: Ilustracija / Komšić svoj automobil Audi Q3 cijeni 20 000 KM? To bi bila kupovina godine!

Za ostale kandidate možemo samo nagađati, Jerka Lijanovića u zadnje vrijeme uglavnom vidimo s metlom, a što se tiče dr. Dijane Zelenike podataka nemamo.

Tko ih vidi u njihovim autima, pobjednik!

Iz drugog entiteta RS, podaci o osobnim vozilima dostupni su samo za dva kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH. Riječ je o Mladenu Ivaniću i Miloradu Dodiku.
Milorad Dodik je samo naveo da posjeduje osobni automobil u vrijednosti od 40.000 KM, dok je njegov protivnik bio nešto opširniji te naveo  proizvođača i model automobila.  Ivanić je u svom imovinskom kartonu naveo da posjeduje Mercedes ML 320 CDI u vrijednosti od 35.000 KM.

Foto: Ilustracija / Odabir Mladena Ivanića 

No, kod svih navedenih je najvažnije da će se naredne četiri godine, ukoliko budu izabrani, voziti o našem trošku i u automobilima koje mi plaćamo.

Kopirati
Drag cursor here to close