pogon

OPEC se ne boji električnih automobila

AutoMoto / Flash | 01. 01. 2016. u 09:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) "zaglavljena u vremenu" očigledno nije svesna činjenice da se globalna energetska politika zauvijek promijenila, piše britanski list Telegraph.

U članku se očenjuje da OPEC i dalje živi u uvjerenju da će u sljedećih četvrt stoljeća globalna ovisnost o nafti i plinu ostati nepromijenjena, i da će fosilna goriva činiti oko 78 posto svjetske energije u 2040. godine, što je tek blago manje u odnosu na aktuelnu razinu, prenio je Tanjug.

Naftni kartel, također, očekuje da neće doći ni do kakvog značajnijeg napretka tehnologije i da će emisija ugljen-dioksida nastaviti rasti, kao da 190 zemalja svijeta ništa važno nije dogovorilo na klimatskom summitu u Parizu.

Globalna tražnja za naftom će, prema očekivanjima OPEC-a, porasti za 18 milijuna barela dnevno na 110 milijuna do 2040. godine.

U izveštaju OPEC-a, na 407 strana, prognozira se i da električni automobili neće ostvariti značajniji udio na tržištu u doglednoj budućnosti, ako ne dođe do tehnološkog napretka, piše Telegraph.

Kao razlog za takav stav, OPEC navodi izuzetno visoku cijenu električnih vozila i mogućnost kvara akumulatora u toplim ili hladnim uvjetima.

Cijene akumulatora za automobile na električni pogon bi, prema ocjenama OPEC-a, mogle pasti za 30-50 posto u sljedećih četvrt stoljeća, ali to ne bi napravilo nikakvu veću razliku zbog "otpora potrošača".

Ovakav stav OPEC-a je, kako ocjenjuje britanski list, možda isuviše hrabar, imajući u vidu činjenicu da su američke tehnološke kompanije Apple i Google već uložile ogromna sredstva u trku za proizvodnju električnih automobila, dok će se Teslin "model 3s" do 2017. godine naći na tržištu po cijeni od 35.000 dolara.

Američka automobilska kompanija Ford je, također, najavila investiciju od 4,5 milijardi dolara u električna i hibridna vozila, a planirano je da se do 2020. godine u prodaji nađe njezinih 13 modela. Njemački Volkswagen će sljedećeg mjeseca predstaviti "potpuno novi koncept automobila", nakon što je obećao novu eru "pristupačne elektromobilnosti na duže staze".

OPEC je, također, ignorirao odluku japanske Toyote o potpunom prelasku na proizvodnju hibridnih i vozila na gorivne ćelije do 2050. godine.

Prema procjenama američke investicijske banke Goldman Sax, električna vozila će u roku od jednog desetljeća zauzeti 22 spoto globalnog tržišta, uz godišnju prodaju od 25 milijuna vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close