Pola godine

Oduzeto čak 15.480 vozačkih dozvola

U prvih šest mjeseci 2018. godine oduzeto je 15.480 vozačkih dozvola.
AutoMoto / Flash | 02. 07. 2018. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj oduzetih vozačkih dozvola u prvih šest mjeseci ove godine gotovo je trostruko veći od broja oduzetih dozvola za isti period 2016. godine.

"U prvih šest mjeseci 2018. godine oduzeto je 15.480 vozačkih dozvola, dok je u istom periodu 2017. godine oduzeta 8.901 dozvola, a 5.954 vozačke dozvole su oduzete u prvih šest mjeseci 2016. godine", istaknuli su u MUP-u RS.

Naglasili su za "Nezavisne" da je broj oduzetih vozačkih dozvola povećan zbog povećanja broja dostavljenih prekršajnih naloga od strane policijskih stanica za obradu prekršaja na području BiH, a u cilju izvršenja zaštitnih mjera zabrane upravljanja vozilom, pišu Nezavisne novine.

Ovo, prema njihovim riječima, podrazumijeva da ukoliko je neko izvadio vozačku dozvolu na području RS, a prekršaj napravio na području FBiH, prekršajni nalog stiže u RS, što, ističu, ranije nije bio slučaj.

Naglasili su da je broj oduzetih vozačkih dozvola povećan i zbog pooštravanja određenih kriterija.

"Povećan je broj oduzimanja dozvola vozačima kojima je u roku jedne godine, zbog učinjenih prekršaja, određeno najmanje sedam kaznenih bodova, na osnovu pravosnažnih konačnih i izvršnih prekršajnih naloga, odnosno pravosnažnih sudskih rješenja", ističu u MUP-u i dodaju da su to vozači koji se nisu odazvali na predavanja ili koji prilikom podnošenja prijave nisu podnijeli dokaz o plaćenim troškovima za prisutnost na predavanjima, koja proizlaze iz nepoštivanja ili nepoznavanja saobraćajnih propisa.

Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost prometa RS, kazao je za "Nezavisne" da je uglavnom prekoračena brzina glavni razlog oduzimanja vozačke dozvole.

Kopirati
Drag cursor here to close