SDP BiH

Od Lasića traže ukidanje nezakonite ekološke pristojbe

Iz SDP-a su pozvali ministra Lasića da stavi izvan snage navedeni cjenik, a ukoliko to ne učini, pozivam premijera Novalića da pokrene proceduru njegove smjene zbog nepoštivanja nadležnosti i zloupotrebe položaja
AutoMoto / Flash | 20. 02. 2018. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija BiH poziva ministra prometa i komunikacija FBiH Denisa Lasića da stavi izvan snage cjenik kojim je uvedeno plaćanje ekološke pristojbe u iznosu od 22KM, 32KM i 36 KM, a koji nije u skladu sa državnim Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila Bosne i Hercegovine.

Kako se tvrdi u priopćenju SDP-a, ovim cjenikom vlasti FBiH su od građana prošle godine" nezakonito uzele 19,4 milijuna KM".

"Ovaj udar na kućne proračune naših građana ministar Lasić uveo je nezakonito. Podrivaju se ustavne nadležnosti Bosne i Hercegovine i pokazuje da vlast u Federaciji na isti način tretira državu, kao i vlast u RS-u. Pozivam ministra Lasića da stavi izvan snage navedeni cjenik, a ukoliko to ne učini, pozivam premijera Novalića da pokrene proceduru njegove smjene zbog nepoštivanja nadležnosti i zloupotrebe položaja, te da ispita eventualnu krivičnu odgovornost ministra koji je nezakonito od građana naplatio više o 19 milijuna KM", naveo je u priopćenju za javnost Irfan Čengić, generalni tajnik SDP BiH.

Ova oblast je regulirana državnim Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila i cjenikom koji se donosi na nivou BiH i njime je propisana ekološka pristojba od pet KM. Prema navodima iz državnog Ministarstva prometa i komunikacija donošenje novog cjenika blokira upravo Federacija BiH.

"Podržavamo očuvanje okoline, ali to ne smije biti mimo Ustava, zakona i neopravdano o trošku građana. Pozivamo premijera Novalića da odblokira ovaj proces i da omogući donošenje državnog propisa koji regulita ovu oblast, jer je nedopustivo da FBiH podriva državne nadležnosti. Ukoliko Lasić ne stavi cjenik izvan snage, a Novalić, u strahu od HDZ-a, ne pokrene pitanje njegove odgovornosti, SDP će pokrenuti proces ispitivanja krivične odgovornosti i ministra Lasića i premijera Novalića", dodao je Čengić u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close