Od 1. travnja

Od iduće godine planira se uvođenje Euro-5 standarda

Minimalni Eko-4 standard je na snazi od 1. travnja 2016., a planirano je da se od 1. travnja 2019. taj standard poveća na Eko-5, u vezi čega se trenutačno provode konzultacije - kazali su iz Ministarstva.
AutoMoto / Flash | 13. 05. 2018. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Bh. cestama svakodnevno prometuje veliki broj auta, koji su opasni p

o one koji njima upravljaju, ali i po druge sudionike u prometu, piše Večernji list BiH. Uz sve to, zabrinjavajuća je razina zagađenja zraka, koje uzrokuju auti pa trgovci i serviseri auta smatraju da je vrijeme da država djeluje kako situacija ne bi postala još gora.

Eko-5

Glavni razlog je katastrofalan prosjek starosti auta od 17,5 godina. Tržište auta u BiH, unatrag desetak godina, ide u korist rabljenih auta. Jedan od razloga je naša zakonska regulativa. Iz Ministarstva prometa i veza BiH su za Radiosarajevo.ba dali informaciju da uskoro razmatraju donošenje odluke o ograničenju uvoza rabljenih vozila minimalno Eko-5 karakteristika, ali i određene stavke vezano uz uvoz rabljenih automobila. 

''Ministarstvo prometa i veza BiH djeluje u skladu s Okvirnom politikom prometa 2016. - 2030. te radi na realizaciji ciljeva, koji se tiču ekološke prihvatljivosti vozila. Naime, Ministarstvo razmatra donošenje odluke o ograničenju uvoza polovnih vozila minimalno Eko-5 karakteristika.

Podsjećamo, minimalni Eko-4 standard je na snazi od 1. travnja 2016., a planirano je da se od 1. travnja 2019. taj standard poveća na Eko-5, u vezi čega se trenutačno provode konzultacije - kazali su iz Ministarstva.

Dodatno su objasnili kako je uvođenje zabrane uvoza vozila u BiH, koja ne zadovoljavaju Euro- 4 normu, koja je donesena u okviru odluke o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji pojedinačnog vozila te za dijelove, uređaje i opremu vozila pri homologaciji tipa, a koja se počela primjenjivati od 1. travnja 2016., znatno ograničila starost vozila koje je moguće uvesti u BiH.

Stroži kriteriji

''Međutim, ovo ograničenje danas je prilično zastarjelo jer to praktično znači da je još moguće uvesti vozilo u BiH koje je staro čak 14 godina. Dakle, ovu odluku bi trebalo inovirati i, ako je moguće, uvesti još strože kriterije'' zaključili su iz Ministarstva.

 

Kopirati
Drag cursor here to close