Slovo zakona

Od četvrtka obvezna zimska oprema

Za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na putevima BiH, predviđena je kazna od 40 KM, a po potrebi moguće je da takvo vozilo bude i isključeno iz prometa.
AutoMoto / Flash | 13. 11. 2018. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obaveza korištenja zimske opreme za vozila u BiH počinje u četvrtak, 15. studenog, a trajat će do 15. travnja iduće godine.

Za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na putevima BiH, predviđena je kazna od 40 KM, a po potrebi moguće je da takvo vozilo bude i isključeno iz prometa. 

Pod zimskom opremom podrazumijeva se da putnička i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kilograma i nemaju više od osam sjedišta, imaju zimske gume.

"Zimska guma na svom boku označena je oznakama `MS`, `M plus S` ili `M i S` i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine sa tri vrha, čija dubina gazećeg sloja iznosi najmanje četiri milimetra ili gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum četiri milimetra. U opremu spadaju i odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova", navodi se u Pravilniku Ministrstva komunikacija i transporta BiH o prometu u zimskim uvjetima. 

Vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kilograma i autobusi moraju imati zimske gume na pogonskim točkovima. 

Pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat, odnosno lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kilograma, ili gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum četiri milimetra i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.

Kopirati
Drag cursor here to close