Sustav AVAS

Od 1. srpnja novi tipovi električnih vozila u EU moraju proizvoditi buku

Sustav AVAS morat će od sada biti postavljen na sva "tiha" vozila unutar Europske unije koja prolaze homologaciju, i proizvoditi buku kada se ona kreću malim brzinama.
AutoMoto / Flash | 01. 07. 2019. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvog dana srpnja na snagu je stupila odredba EU prema kojoj nova električna vozila neće na području Unije moći proći homologaciju ako su pretiha. Točnije rečeno, sva vozila koja pri malim brzinama kretanja ne proizvode dovoljno buke i samim time su manje čujna od vozila na klasični pogon, morat će imati ugrađen sustav zvučnog upozorenja (AVAS).

U regulativi EU stoji pojašnjenje kako su to "sustavi za hibridna električna i potpuno električna vozila koja proizvode zvuk kako bi pješacima i drugim korisnicima ceste signalizirali prisutnost vozila", piše Bug.hr.

Proizvođači moraju ugraditi sustav AVAS koji udovoljava utvrđenim europskim zahtjevima u nove tipove hibridnih električnih i potpuno električnih vozila do 1. srpnja 2019., te u sva nova hibridna električna i potpuno električna vozila do 1. srpnja 2021.

To znači da će se još dvije godine unutar EU moći prodavati "tihi" električni i hibridni automobili, ali da će od sada svaki novi tip vozila morati imati ugrađen sustav za proizvodnju buke.

Umjetna buka

Sustav AVAS automatski proizvodi zvuk u najnižem rasponu brzine vozila od pokretanja vozila do brzine od približno 20 km/h te pri vožnji unatrag. Ako je vozilo opremljeno motorom s unutarnjim sagorijevanjem koji radi u prethodno navedenom rasponu brzine vozila, sustav AVAS ne proizvodi zvuk. Za vozila koja imaju uzvratni zvučni uređaj za upozorenje nije potrebno da sustav AVAS proizvodi zvuk pri vožnji unatrag – piše u europskim pravilima.

Zvuk koji proizvodi sustav AVAS trebao bi biti neprekinuti zvuk koji pruža informaciju pješacima i drugim sudionicima u prometu o vozilu u vožnji. Zvuk bi trebao jasno pokazivati ponašanje vozila i trebao bi zvučati slično zvuku vozila iste kategorije opremljenog motorom s unutarnjim izgorijevanjem, piše Bug.hr.

Isto tako, trebao bi jasno pokazivati ponašanje vozila: na primjer, automatskom varijacijom razine zvuka ili sinkronizacijom s brzinom vozila.

Na primjer, ovako:

Kopirati
Drag cursor here to close