Prijete i novčane kazne

Obavezno korištenje zimske opreme na vozilima od 15. studenog

AutoMoto / Flash | 04. 11. 2016. u 11:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na teritoriji BiH od 15. studenog do 15. travnja sljedeće godine zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete. To znači da sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu, podsjećaju iz MUP-a Sarajevske županije.

Zimska oprema podrazumijeva - za motorna vozila do osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone: Gume sa zimskim profilom na svim kotačima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili gume sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačimaa u slučaju zimskih uvjeta.

Za motorna vozila sa više od osam sjedišta i motorna vozila najveće dopuštene mase preko 3,5 tone - gume sa zimskim profilom na pogonskim kotačima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm), lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili gume sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta (pada snijeg i zadržava se na kolovozu, ugažen snijeg na kolovozu, kiša ledi na kolovozu, zaleđen kolovoz) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).

U skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlaštena osoba isključit će vozilo iz prometa i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme su - 40 KM za vozača, 500 KM za poduzeća ili drugo pravno lice, 500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prevoza.

Ostale mjere sigurnosti u pogledu neposjedovanja zimske opreme su - privremena zabrana ili ograničenje prometa za određenu kategoriju vozila, usmena naredba za prekid kretanja vozila i otklanjanje neispravnosti.

Ovim putem iz Ministarstva unutarnjih poslova apeliraju na sve vozače da na vrijeme osiguraju Zakonom predviđenu zimsku opremu, te i na taj način doprinesu vlastitoj, ali i sigurnosti drugih sudionika u promet, priopćeno je iz MUP-a KS.

Kopirati
Drag cursor here to close