Svjetska premijera u Stockholmu

Novo razdoblje Mercedesa: Službeno predstavljen električni SUV EQC

Započela je jedna potpuno nova era za giganta iz Stuttgarta, a predstavljeni EQC tek je prvi iz elektro serije EQ koju će u idućem razdoblju nadopuniti također potpuno elektrificiran model s oznakama od EQA do EQS modela.
AutoMoto / Flash | 05. 09. 2018. u 15:01 Bljesak.info
Kopirati

Mercedes je predstavio svoj prvi potpuno električni velikoserijski model EQC. Ovo naravno nije smrt benzina i dizela kako neki zagovaraju ali je nedvosmisleno jasno da je za Mercedes započelo jedno novo, vrlo uzbudljivo doba. Naime, EQC tek je prvi iz elektro serije EQ koju će u idućem razdoblju nadopuniti također potpuno elektrificirani modeli s oznakama od EQA do EQS modela, javlja Vozim.hr.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako Merceds EQC ni izbliza ne sliči na na predstavljeni koncept 2016-e neosporno se radi o vrlo atraktivnom modelu. Iako izgledom dosta podsjeća na GLC model (s kojim dijeli proizvodnu traku) određeni elementi poput velike crne plohe na prednjem kraju koja obuhvaća masku i farove predstavljaju potpuno novu vizualnu crtu, do sada još neviđenu na Mercedesovim modelima. Reklo bi se, razlika je u detaljima.

Unutrašnjost je također u skladu s Mercedesovom filozofijom i ne odskače puno od već viđenih elemenata na drugim modelima. Najbliže bi ju opisali kao kombinaciju nove A klase i GLC unutrašnjosti. Naravno da je ista opremljena zadnjom verzijom multimedijskog sustava MBUX (Mercedes-Benz User Experience) koji će u sebi sadržavati i posebne EQC funkcije poput prikaza dosega, statusa napunjenosti itd. Uz sve to, EQC je nakrcan sa svim najnovijim sustavima za pomoć u vožnji uključujući i samovoznu funkciju.

Pogon novog Mercedes EQC (za sada nosi oznaku 400 4Matic) se sastoji od dva elektromotora ukupne snage 300 kW i 765 Nm. Pogon je naravno na sve kotače kako i govori 4Matic oznaka. Mercedes tvrdi da je doseg prema NEDC -u 450 kilometara što je u nekim realnim uvjetima oko 320 km s jednim punjenjem. Također su jako ponosni na konfiguraciju raspodjele snage po osovinama kako bi sukladno stilu vožnje osigurali maksimalnu učinkovitost. Sami elektromotori su pogonjeni modularnom litij-ionskom baterijom kapaciteta 80 kWh sastavljene od 384 ćelije.

Na odgovarajućim postajama za punjenje, novi se EQC može puniti maksimalnom snagom do 110 kW dok bi se baterije za oko 40 minuta trebale napuniti do 80 %, navodi Vozim.hr.

MAx brzina će biti ograničena na relativno niskih 180 Km/h a do stotke će ubrzavati za 5 sekundi. Kako je danas nezamislivo imati moderni automobil koji nema različite programe vožnje, tako ih ovaj Mercedes ima čak pet, COMFORT, ECO, MAX RANGE, SPORT i INDIVIDUAL.

Kopirati