Europska unija

Novi sustav označavanja automobilskih guma

Cilj novog označavanja guma jest smanjiti emisije stakleničkih plinova i buku te povećati sigurnost na cestama.
AutoMoto / Flash | 04. 03. 2019. u 22:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri zaštite okoliša zemalja članica Europske unije usuglasili su stajalište o novom označavanju automobilskih guma, kako bi potrošači imali bolje informacije o sigurnosti i energetskoj učinkovitosti guma koje kupuju.

''Zemlje članice podržavaju novi pristup koji će dovesti do toga da potrošači budu bolje upoznati s perfomansama guma. Preko 20 posto emisije ugljičnog dioksida dolazi iz prometa, a materijali od kojih se guma radi i njihova kvaliteta mogu utjecati i do pet posto na potrošnju goriva'', rekao je hrvatski ministar za zaštitu okoliša i energetiku Tomislav Ćorić, javlja Hina.

Cilj novog označavanja guma jest smanjiti emisije stakleničkih plinova i buku te povećati sigurnost na cestama. Potrošači će s novim označavanjem biti bolje upoznati s energetskom učinkovitošću, bukom i sigurnosnim značajkama guma koje kupuju.

Oznake će biti vidljivije, a sadržavat će i informacije o profilu za vožnju po snijegu i ledu. Nova uredba odnosit će se po prvi put i na gume za kamione i autobuse.

Sada preostaje još da Europski parlament usuglasi svoje stajalište i onda mogu početi pregovori o konačnom tekstu uredbe. Kada dvije institucije postignu dogovor, uredba se počinje izravno primjenjivati u državama članicama, javila je Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close