Revolucija prijevoza

Novi šef Ubera najavio planove za budućnost

Sljedeći veliki koraci Ubera uključuju autonomne automobile i taksije u kojima neće biti vozača te leteće taksije.
AutoMoto / Flash | 24. 01. 2018. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su kompaniju pratile brojne kontroverze u velikom broju zemalja u kojem posluju, uključujući i Hrvatsku, Uber je tijekom ovog desetljeća započeo revoluciju na taksi tržištu, a prema riječima novog šefa Dare Khosrowshahija, čini se kako u budućnosti od Ubera možemo očekivati nove revolucionarne promjene.

Od kad je preuzeo poziciju novog izvršnog direktora naslijedivši Travisa Kalanicka, Khosrowshahi se orijentirao na budućnost kompanije, nove usluge, profitabilnost te pripremu za izlazak na burzu, ali je rekao kako će preuzeti odgovornost za sve skandale, tužbe i druge probleme iz prošlosti.

Njegova vizija budućnosti Ubera, odnosno budućnosti prijevoza koja bi trebala rezultirati velikim smanjenjem prometnih gužvi, nesreća i smanjenjem broja poginulih i ozlijeđenih na cestama su – leteći automobili.

Neke kompanije već godinama testiraju ovakve automobile koji bi doslovno mogli raširiti krila i poletjeti, a CEO Ubera vjeruje kako bi njihovi taksiji mogli poletjeti već za pet do sedam godina.

Na njihovom razvoju Uber surađuje s NASA-om te bi prvi testni taksiji trebali poletjeti 2020. godine, a osim tehnologije, da bi ovakva vozila postala stvarnost i svakodnevica na našim cestama i nebu, potrebno je mijenjati i regulativu, javlja Zimo.co.

Osim letećih automobila, ova kompanija već neko vrijeme razvija i testira autonomne automobile, odnosno vozila kojima će u potpunosti upravljati softver, a ljudi će u njima biti samo putnici. U budućnosti dakle, Uberova vozila uopće ne bi trebala imati vozače, već bi putnici naručivali taksije (i leteće taksije) kao i do sada, ali po njih bi došlo prazno vozilo, bez (ljudskog) vozača.

Ovakvi automobili bez vozača, koji su na se dugo čini kao daleka budućnost, na cestama će se pojaviti puno ranije od planiranog pa bi tako Uber trebao biti jedna od kompanija čiji će autonomni automobili službeno početi s uslugama taksi prijevoza već 2019. godine, što će biti još jedan veliki korak prema revoluciji prijevoza koja će imati i neke negativne posljedice jer će veliki broj vozača tijekom godina ostati bez posla.

Tijekom izlaganja na ekonomskom forumu u Davosu, Khosrowshahi se dotakao i još jedne iznimno važne teme za kompaniju, a to je profitabilnost.

U jednom trenutku apsolutno moramo postati profitabilni i to je dio plana, a on očekuje kako će to biti do 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close