Inteligencija na najvišoj razini

Novi Mercedes-Benz CLA

Novi Mercedes-Benz CLA ne samo da je vozilo koje pobuđuje najviše emocija u svojoj klasi, ono je takođe izuzetno inteligentno
AutoMoto / Flash | 09. 01. 2019. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počevši od MBUX Interior Assist sistema, koji prepoznaje operativne zahtjeve vozača date kroz gestove i u isto vrijeme oprema unutrašnjost vozila inteligentnim sistemom upravljanja preko proširene realnosti za navigaciju I razumijevanje indirektnih glasovnih komandi za ENERGIZING COACH sistem koji pruža individualne preporuke za vježbanje, novi CLA nudi niz veoma pametnih rješenja.

Foto: Mercedes / Novi Mercedes Benz CLA 

Tu su i zanimljivi detalji koji se odnose na aerodinamiku vozila i nove funkcije paketa pomoćnih sistema za vožnju (Intelligent Drive driving assistance paket). Dizajn vozila naglašava coupe karakter svojom izduženom formom i elementima dizajna kao što su poklopac motora s grebenima ili kao što je nosač zadnje registracijske tablice koji je spušten niže. Zahvaljujući ovim detaljima novi model opravdava svoj status dizajn ikone koji je postavio prethodni model.

Zahvaljujući MBUX sistemu, Mercedes-Benz je doveo do revolucije u načinu na koji se upravlja i komunicira s vozilom, počevši od uvođenja na tržište A-Klase. "Naš cilj je da dovedemo do pokretanja sljedećeg ciklusa razvoja kroz uvođenje novog pomoćnog Sistema “Inteligentni pomoćni sistem za unutrašnjost u okviru kompaktne klase vozila. Zahvaljujući prepoznavanju gestova vozača omogućeno je prirodno upravljanje," izjavljuje Ola Källenius, član upravnog odbora Daimler AG-a, odgovoran za odjeljenje istraživanja i razvoja grupacije i Razvoj Mercedes-Benz putničkih vozila. "Ovo nije samo još jedna nova funkcija kojom CLA pokazuje inteligenciju automobila."

Foto: Mercedes / Novi Mercedes Benz CLA 

"S prvom generacijom CLA ostvarili smo i proslavili izuzetan uspjeh kroz prodaju blizu 750,000 vozila I stvorili smo potpuno novi segment vozila  s četvero vrata," dodaje Britta Seeger, član upravnog odbora Daimler AG-a, odgovorna za  Mercedes-Benz Cars Marketing & Sales.

"Nova generacija CLA modela je razvijana dalje po pitanju inteligencije automobila I pokazuje još veći nivo emotivnosti I sportskog duha od svog prethodnika. Ove karakteristike zajedno sa novim operativnim sistemom postavljaju nove standard za cjelokupnu klasu vozila."

 Nova generacija kompaktnih vozila je ostvarila ključni doprinos podmlađivanju i promjeni imidža Mercedes-Benz brenda. CLA je izuzetno bitan za osvajanje i zadržavanje novih stranaka. CLA  je uveden na tržište SAD-a u 2013-toj, I bio je prvi model kompaktnih modela na tržištu SAD-a. Tijekom razdoblja najvećeg zanimanja više od dvije trećine kupaca CLA u SAD-u su prethodno bili kupci konkurentskih brendova.  CLA stranke u prosjeku u SAD-u su oko 10 godina mlađe od tipičnog kupca Mercedes‑Benz vozila. U Europi statistika pokazuje iste rezultate, vlasnici CLA su među najmlađima u cjelokupnom Mercedes portfoliju. Tijekom 2017-e, jedan od dva kupca u Europi je ranije vozilo konkurentski brend. Preko 75 posto europskih stranaka koji su ranije vozili CLA  ili Shooting Brake bira Mercedes‑Benz za svoje sljedeće vozilo. Sveukupno blizu 750,000 jedinica prve generacije CLA -a  i CLA Shooting Brake su značajno doprinijeli uspjehu kompaktnih vozila.

Tijekom svoje prve godine prodaje, novi CLA će biti također dostupan u Edition 1 verziji. Ova ograničena verzija po pitanju eksterijera i interijera posjeduje brojne vizualne izuzetne detalje koji naglašavaju njenu ekskluzivnost. Novi model CLA će se proizvoditi u fabrici u Kecskemét-u (Mađarska) I biće uveden na tržište u svibnju 2019-te. 

Dizajn - čista emocija

"Kao  s četvero vrata, novi CLA će Vas zainteresirati svojim čistim zavodljivim dizajnom kojim postavlja nove standarde u okviru DNA dizajna 'senzualne čistoće' (sensual purity). Svojim savršenim proporcijama koje su zasnovane na prvim skicama model CLA impresionira: dug, izduženi poklopac motora, kompaktna kabina, širok trag točkova s istaknutim lukovima koševa točkova i s Mercedes tipičnim GT zadnjim dijelom vozila sa snažnim i prepoznatljivim zadnjim bokovima s profilom 'boce Coca-Cole“," izjavljuje  Gorden Wagener, rukovoditelj dizajnera Daimler AG-a. "Ukratko – CLA  posjeduje potencijal da postane ikona modernog dizajna."

Foto: Mercedes / Novi Mercedes Benz CLA 

Kombinacija duge, izdužene linije ulaza iznad prozora i vrata bez okvira daju CLA -u njegov nepogrešivo sportski i elegantni karakter.

Upadljivi prednji dio koji je formiran u obliku njuške ajkule formira prednji deo vozila dugim, izduženim poklopcem motora s grebenima.

Ravna glavna svjetla zajedno sa nisko spuštenim poklopcem motora i dijamantskom mrežom maske hladnjaka s centralno postavljenom zvijezdom stvaraju sportski izgled lica CLA. Dvodijelna uska zadnja svjetla i registarska tablica čiji se nosač nalazi u zadnjem braniku čine da zadnji dio CLA izgleda posebno široko.

Foto: Mercedes / Novi Mercedes Benz CLA 

S kabinom pomjerenom unazad, sportski GT izgled zadnjeg dijela uravnotežena elegantnost i sportski izgled. Karakteristične jednostavnije linije, precizno modelirani bočni profil omogućava interesantnu igru svjetla i sjenke.  Gornja oblikovana ivica bočnog zida omogućava izuzetno mišićav i atletski oblikovan bok vozila, koji se prostire od prednjih koševa točkova do oblikovanog zadnjeg dijela. Točkovi koji su u ravni vanjske ivice tijela vozila sa svojim naglašenim lukovima koševa i širokim tragom točkova su savršeni primjer dinamičnosti i daju vozilu sportski stav.

U unutrašnjosti, svi elementi su usuglašeni s primarnim dizajn temama 'visoko-tehnološki' i 'mladalački avangardno' – bilo da je u pitanju upravljač, modul ručice za otvaranje vrata, centralna konzola ili sjedišta. Kao i kod A-Klase, jedinstvena unutrašnja arhitektura se posebno ogleda u obliku posebno avangardnog dizajna komandne table : Dizajneri su u potpunosti odbacili gornji štitnik iznad komandne table. Kao rezultat, tijelo komandne table oblika krila aviona se prostire od jednih prednjih vrata do drugih vrata bez vidljivog prekida. Široki ekran za prikaz podataka je potpuno slobodno stojećeg dizajna. Donji dio je vizualno odvojen od glavnog dijela tijela komande table „usjekom“ i izgleda kao da pluta ispred komandne table. Ambijentalno osvjetljenje dodatno naglašava ovaj efekt. Otvori za ventilaciju su izrađeni u sportskom izgledu turbine i predstavljaju još jedna izuzetan detalj.

Sustav oslanjanja - izuzetno agilan a u isto vrijeme komforan

Kada govorimo o dinamici u vožnji, novi CLA ispunjava obećanje koje daje njegov dizajn: široki tragovi točkova (dodatnih 63mm naprijed i 55 mm nazad u poređenju s prethodnim modelom) kao i niže težište vozila predstavljaju glavne karakteristike koje novom CLA daju najbolje sportske karakteristike vožnje od svih modela kompaktnih vozila Mercedes-Benza.

Foto: Mercedes / Novi Mercedes Benz CLA 

Tehničke specifikacije uključuju razdvojenu multi link osovinu nazad koja osigurava smanjenje buke i vibracija, Direct-Steer sistem kao standard i hidro-oslonce naprijed. Balans šipka većeg promjera smanjuje naginjanje vozila. Kao opcija dostupan je aktivni adaptivni sistem amortizacije, koji vozaču omogućava da izabere između komfornog ili bez kompromisnog sportskog režima. Točkovi su dostupni počevši od  16 inča pa do 19 inča, s dimenzijama točkova koji počinju od 205/60 R 16 i završavaju u okviru standardnih s dimenzijom 225/40 R 19.  ESP® sistem je posebno adaptiran za potencijalno visoke brzine skretanja i visoke performanse upravljanja očekivane od CLA.

Godinu dana od premijere: MBUX nastavlja da uči

Prije godinu dana, MBUX – Mercedes-Benz User Experience – je izazivao oduševljenje na svjetskoj premijeri na CES Las Vegasu. Moćan kompjuter, brilijantni ekrani i grafika, prilagodljivi prikazi, Head-Up prikaz u punom koloru, navigacijski sistem s proširenom stvarnošću, kao i software koji može učiti i ključna riječ  "Hey Mercedes" za glasovno upravljanje funkcijama vozila su pomjerili dotadašnje standarde u automobilskoj industriji. Na ovaj način je Mercedes-Benz doveo do revolucije u upravljanju funkcijama vozila i komunikaciji s vozilom. Danas kompanija je spremna da dostigne viši nivo. MBUX Interior Assist omogućava prirodno upravljanje. Glasovna komanda sada prepoznaje tematske odgovore u rastućem broju tema. Zahvaljujući stalnom razvoju sistema, moguće je uzeti u obzir pružatelje sadržaja za određenu državu ili tržište.

Foto: Mercedes / Novi Mercedes Benz CLA 

"Najnoviju verziju glasovnih komandi za MBUX – Mercedes-Benz User Experience – možete doživjeti u novom CLA. Na primjer, glasovni asistent 'Hey Mercedes' može prepoznati i odgovoriti na značajno kompleksnije upite," kaže Sajjad Khan, član upravnog odbora grupacije Mercedes-Benz Cars za CASE i rukovoditelj Digitalizacije vozila i Mobilnosti. "Što više, glasovni asistent se više ne zbunjuje kada i ostali putnici sudjeluju u razgovoru. Umjesto toga sistem odgovara na komande osobe koja je posljednja rekla ključnu riječ 'Hey Mercedes' kako bi aktivirao sistem."

MBUX asistent za unutrašnjost: još veći doživljaj

Prepoznavanjem gestova vozača MBUX asistent unutrašnjosti donosi dodatan nivo inteligencije unutrašnjosti vozila. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji, MBUX sada daje podršku putnicima u vozilu pojednostavljujući razne komforne i MBUX funkcije i u isto vrijeme čineći rukovođenje intuitivnijim. Asistent unutrašnjosti radi u režimu rada bez kontakta i funkcionira kako  u dnevnim tako i u noćnim uvjetima niskog osvjetljenja odnosno potpune tame.

Ovaj sustav omogućava adaptaciju sadržaja ekrana u trenutku kada se Vaša ruka približi ekranu osjetljivom na dodir na komandnoj tabli ili touchpad-u na centralnoj konzoli na primjer. Individualni elementi se naglašavaju u skladu s trenutno aktivnim menijem. Kao dodatak, sistem može razlikovati između želja vozača i suvozača i na osnovu toga zna za čije je sjedište potrebno aktivirati masažnu funkciju na primjer.

 Posebna funkcija asistenta unutrašnjosti je funkcija osobnih favorita. Ovoj funkciji se pristupa tako što se ruka ispruži iznad centralne konzole s kažiprstom i srednjim prstom koji formiraju V oblik. Tako, svaka komanda kojom je moguće naređivati preko MBUX-a se može zapamtiti kako bi se osigurao jednostavan pristup funkciji. Jedna tipična omiljena naredba je i "navigate me home". Budući da sistem može pouzdano  prepoznati da li naredbu daje vozač ili suvozač sistem može dodijeliti različite favorite za isti položaj ruke.

Foto: Mercedes / Novi Mercedes Benz CLA 

Druge funkcije kojima se može intuitivno naređivati, bez potrebe za vježbanjem odgovarajućeg pokreta : u mraku, svjetla za čitanje se mogu upaliti i ugasiti kratkim pružanjem ruke ka unutrašnjem ogledalu. Ako vozač posegne ka slobodnom mjestu suvozača u mraku, isto će biti osvijetljeno automatski. Ovim se vozaču olakšava da pronađe željeni predmet na suvozačkom sjedištu. Onog trenutka kada vozačeva ruka napusti predviđeni prostor, svjetlo se gasi.
"Hey Mercedes": bolje razumijevanje i još jasniji odgovori.

Vrhunski sistem naredbe glasom ključnu riječ također dostupan u novom modelu CLA. Ovdje je također primijenjeno prepoznavanje sjedišta. Glasovni asistent odgovara samo na zahtjeve osobe koja je posljednja rekla ključnu riječ  "Hey Mercedes" kako bi aktivirala sistem. U početku na Američkom tržištu, glasovni asistent je u stanju da razumije i odgovori na značajno veći broj kompleksnih upita, kao što su na primjer: "Koji Azijski restoran prilagođen djeci se nalazi u okolini a da nije kineski ni japanski?" Također povećan je broj tema koje MBUX može razumjeti i brzo odgovoriti: ove teme uključuju sport ("Hey Mercedes, how did the San Francisco 49ers play?"), podatke s burze ("How has the Apple share price performed compared to Microsoft?"), proračune  ("What is the square root of 3?") ili opće znanje  ("How big is Texas?", "What is the fat content of avocados?").

ENERGIZING comfort kontrola: wellness tijekom vožnje

Energizing comfort control povezuje različite komforne sisteme u vozilu. Inteligentne preporuke Energizing COACH-a u okviru ENERGIZING Paketa plus su nešto potpuno novo. Opće gledano ENERGIZING comfort control sistematski koristi funkcije klimatizacije zraka u kabini i sjedištima (grijanje, ventilacija, masaža) kao i osvjetljenje i muzički režimi, i omogućava specifična wellness podešavanja koja su prilagođena raspoloženju i potrebama stranke.

ENERGIZING paketi: sljedeći veliki korak u inteligentnom komforu

ENERGIZING paket s ENERGIZING COACH-om su novost. Ova usluga je zasnovana na inteligentnim algoritmima koji preporučuju jedan od programa ENERGIZING paketa' u ovisnosti od situacije i individue. Mercedes-Benz vivoactive® 3 Smartwatch je imao svoju premijeru na CES-u. Ako se nosi ovaj uređaj ili drugi kompatibilni Garmin® uređaj, osobni statistički podaci kao što su nivo stresa ili kvalitetu sna se koriste kako bi se optimizirala točnost preporuka. Cilj je da se putnik osjeća dobro i opušteno čak i tijekom zahtjevnih monotonih putovanja. Uz navedeno vrijednost pulsa koju osigurava integrirani Garmin sat se prikazuje na medija ekranu.

Aerodinamika: inteligentna rješenja s inteligentnim dizajnom

Na putu ka serijskoj proizvodnji, aerodinamika novog CLA je prošla kroz značajno duže razdoblje optimizacije u odnosu na prethodni model u formi simulacija, prije nego što su prva mjerenja izvršena u zračnom tunelu. Ovo je bilo moguće izvršiti zahvaljujući većem kapacitetu računara, kao i svakako većem iskustvu rada s alatima za simulaciju i njihovom najefikasnijom i najboljom upotrebom u razvojnom procesu.

Foto: Mercedes / Novi Mercedes Benz CLA 



Ključna prednost procesa simulacije je da se veoma lako određuju točne proporcije oblika, i da se ispituju utjecaji promjena oblika na tok zraka u drugim točkama koje se nalaze ispred ili iza u pravcu toka zraka, bez potrebe za izradom fizičkog modela. Rezultati također postavljaju standarde Cd vrijednost iznosi svega 0.23.

Rad na optimizaciji je obavljen u bliskoj suradnji s dizajnerima i poseban akcenat je postavljen na zadnji dio vozila, masku hladnjaka, otvore za svjetla za maglu (površina s dijamantskom šarom koja je smanjena gotovo u ivicu na CLA iz aerodinamičkih razloga) kao i na visinu difuzora. Potpuno novi su i spojleri na lukovima koševa točkova s krilcima u podužnom pravcu; koji pomažu zraku da teče oko točkova uz minimalne gubitke. Aerodinamičke finese su primijenjene na točkove i pneumatike – kako kod regularnih kombinacija točak-pneumatik tako i kod takozvanih „aero točkova“, koji su kompletno redizajnirani kako bi se postigla najbolja moguća aerodinamičkih vrijednosti uz atraktivan izgled. U okviru standardne opreme iza maske hladnjaka se nalazi integrirani dvodijelni zasun, koji regulira protok zraka kroz motorni prostor. Gotovo kompletno podvozje je zatvoreno panelima i to u oblasti motora, glavnog podnog dijela kabine, dijelova zadnje osovine kao i u oblasti zadnjeg difuzora.

Intelligent Drive: funkcije sa S-Klase

CLA posjeduje najnovije pomoćne sisteme za vožnju koji rade zajedno sa vozačem i stoga osiguravaju najviši nivo aktivne sigurnosti u ovom segmentu uz funkcije sistema koje su preuzete sa S-Klase. Po prvi put, CLA je u stanju da vozi polu autonomno u određenim situacijama. Kako bi mogao ovo izvršiti CLA mora da pažljivo drži situaciju u prometu na „oku“. Poboljšana kamera i radarski sistem omogućavaju mu da vidi do 500 metara unaprijed. CLA također koristi podatke s mapa i navigacije za pomoćne funkcije tijekom vožnje. Na primjer, Active Distance Assist DISTRONIC kao dio opcijskog Driving Assistance Paketa može pružiti podršku vozaču u skladu s rutom putovanja u brojnim situacijama, kao i predvidjeti i komforno smanjiti brzinu kretanja prilikom na primjer prilaženja raskrsnicama ili kružnim tokovima. Također u vozilo su integrirani i na primjer Active Emergency Stop Assist i intuitivno lako razumljiv Active Lane Change Assist.

Foto: Mercedes / Novi Mercedes Benz CLA 

Novi CLA je opremljen s unaprijeđenim Active Brake Assist sistemom u okviru standardne opreme. U ovisnosti od situacije, ovaj sistem može efikasno pomoći u izbjegavanju posljedica nalijetanja na drugo sporije (zaustavljeno) vozilo  ispred, i čak može na pješačkim prelazima prepoznati i smanjiti ili spriječiti sudar s pješacima ili biciklistima.

Active Lane Keeping Assist (također dio standardne opreme) može upozoriti vozača putem pulsiranja u upravljaču da njegovo vozilo nenamjerno izlazi iz  trake pri brzinama između 60 i 200 km/h. Ako vozilo prelazi preko pune linije, sistem će „povući“ vozilo nazad u  traku kočenjem točkova na jednoj strani vozila. U slučaju isprekidane linije, ovakva intervencija se događa samo kada je detektirana opasnost od sudara s vozilom u susjednoj  traci (uključujući i opasnost od dolazećeg prometa).

PRE-SAFE® PLUS može prepoznati neposrednu opasnost od nalijetanja drugog vozila na Vaše vozilo sa zadnje strane. Ako opasnost od sudara i dalje prijeti, sistem će na vozilu u mirovanju aktivirati kočnice punom silom, čime će se značajno smanjiti nivo mogućih ozljeda uslijed trzaja koji izaziva udar u zadnji dio Vašeg vozila.

MULTIBEAM LED glavna svjetla: bolja vidljivost u svim uvjetima

Još jedan primjer prijenosa automobilske inteligencije i prijenosa tehnologije s luksuznog segmenta vozila na kompaktnu klasu vozila se ogleda u MULTIBEAM LED glavnim svjetlima kao opcijom. Ova svjetla omogućavaju ekstremno brze i precizne, elektronski kontrolirana podešavanja glavnih svjetala koja odgovaraju određenoj situaciji u vožnji. Svako glavno svjetlo novog CLA je opremljeno s 18 individualno kontroliranih glavnih LED izvora svjetla. Boja LED svjetla koja odgovara boji dnevnog svjetla ima pozitivan utjecaj na koncentraciju. Put ispred Vas će biti precizno i jarko osvijetljen. LED High Performance glavna svjetla su još jedna opcija. U okviru standardne opreme, novi CLA je opremljen halogenim svjetlima s integriranim LED dnevnim lampama. Zadnja svjetlosna grupa je također dostupna u potpuno LED tehnologiji.

Kopirati
Drag cursor here to close