Poslovanje

Novi izvještaj razotkriva društveno-ekonomske koristi od Kije u Europi

Čak 184.000 radnih mjesta zahvaljujući Kijinoj prisutnosti u Europi
AutoMoto / Flash | 23. 10. 2017. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi izvještaj, koji je pripremila vodeća neovisna europska savjetnička kompanija London Economics, potvrdila je značajan doprinos Kia Motors Europe europskoj ekonomiji.

Novi izvještaj, s naslovom The economic and societal benefits deriving from the presence of Kia in Europe (Ekonomske i društvene koristi prisutnosti Kije u Europi), otkriva da 184.386 ljudi duguje svoj posao prisutnosti ove marke u Europi, kako onih direktno zaposlenih u Kiji ili indirektno u lancu dobavljača, prodaji i distribuciji.

Uključujući carine, poreze od prodaje i prihode Kia je u 2016. godini europskim vladama ukupno platila 1,2 milijarde eura u obliku poreza, čime značajno podržava ekonomiju širom Europe. Ovi podaci su u odnosu na 2013. godinu, kada je napravljen prvi izvještaj i kada je Kia platila poreza u iznosu 865 milijuna eura, veći za gotovo 39 posto.


Izvještaj London Economics otkriva da Kia u europsku ekonomiju ukupno uplaćuje oko 7,6 milijardi eura. Ovaj iznos proizlazi iz bruto dodane vrijednosti (‘gross value added’) Kijinih europskih operacija, koji uzima u obzir ekonomski doprinos u bruto domaćem proizvodu i predstavlja vrijednost robe i usluga, koji su nastali zbog Kijinih neto ulaznih troškova.  

Kijin proizvodni pogon u Žilini (Slovačka) direktno nudi zaposlenje za puno radno vrijeme za 3.800 ljudi. Prošle godine Kia je kupila zaliha za svoju jedinu tvornicu u Europi u vrijednosti 5,2 milijarde eura – od toga su kod europskih dobavljača nabavili za 3,8 milijardi eura (73 posto). Kia je u 2017. godini u tvornicu uložila 130 milijuna eura s namjenom pripreme proizvodne linije za nove modele.

Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, kaže: ''Kia je ostvarila multimilijardnu investiciju u Europi, koja donosi koristi našim strankama, zaposlenim i široj zajednici širom kontinenta. Izvještaj otkriva obujam našeg ukupnog doprinosa evropskoj ekonomiji i našoj privrženosti razvoju proizvoda i same proizvodnje, što će i dalje omogućavati rast tih koristi.”

U 2016. Kia je u EU prodala 435.316 vozila, što je 12,7 posto više u odnosu na 2015. i imala je tržišni udio od 2,9%. U prvoj polovini 2017. Kia je prodala 251.472 vozila, što je 9,5% više nego u istom razdoblju prošle godine i pritom povećala svoj tržišni udio na 3,0 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close