Automotive

Nova predviđanja - Električni auti nemaju šansi protiv klasike

Automotive kaže kako će udio električnih automobila rasti, ali ni blizu intenziteta koji bi opravdavao današnji ushit u automobilskom svijetu
AutoMoto / Flash | 09. 04. 2019. u 08:22 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravo  to sugerira nova prognoza jedne konzultantske kuće.

Usprkos činjenici da je u jednoj Norveškoj udio električnih automobila na tržištu gotovo 60%, ali i da su se u elektrifikaciju uključili gotovo svi veliki proizvođači, američka konzultantska kuća LMC Automotive ima drugačije prognoze. Oni kažu kako će udio električnih automobila rasti, ali ni blizu intenziteta koji bi opravdavao današnji ushit u automobilskom svijetu, piše Index.hr.

Norveška, Francuska, Njemačka, pa i Velika Britanija se planiraju uvođenjem zabrana najkasnije do 2050. godine riješiti fosilnih goriva, odnosno automobila pogonjenih motorima s unutrašnjim izgaranjem. Ne i Amerika za koju LMC Automotive prognozira kako će 2030. godine benzinci i dalje imati prevlast na tržištu novih automobila, i to s udjelom od čak 69%.

Prošle godine je udio automobila pokretanih fosilnim gorivima na tržištu novih vozila iznosio velikih 95%, a LMC prognozira kako će taj udio ove godine pasti na i dalje visokih 92%. A do 2030. će samo na pojedinim tržištima električni automobili biti popularniji, i to prvenstveno na onima gdje će vrijediti snažne povlastice. Tako se osim Norveške izdvaja Kina u kojoj bi udio automobila s klasičnim pogonom na benzin mogao do 2030. godine pasti na 48%.

No ipak, najveće razočaranje je Indija. Tamošnja vlast je 2017. godine najavila totalan prelazak na struju, i to svih vozila osobnog programa uključujući motocikle. Plan za 2030. je potom malo olakšan, i to na 30% udjela električnih vozila, a usprkos ogromnim ulaganjima LMC Automotive prognozira da će udio klasično pogonjenih vozila i 2030. godine iznositi čak 97%.

Kopirati
Drag cursor here to close