Šesta generacija

Nova Opel Astra: pouzdana, elektrificirana i učinkovita

S potpuno novom Astrom, njemački proizvođač sada otvara sljedeće poglavlje: po prvi puta je model kompaktne klase dostupan s električnim pogonom.
AutoMoto / Flash | 13. 07. 2021. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opel je danas otkrio potpuno novu, šestu generaciju Astre. Priča o uspjehu Opelova najprodavanijeg modela započela je prije 30 godina s nasljednikom legendarnog Kadetta.

S potpuno novom Astrom, njemački proizvođač sada otvara sljedeće poglavlje: po prvi puta je model kompaktne klase dostupan s električnim pogonom.

Opel će novu Astru ponuditi s dvjema razinama performansi kao priključni (plug-in) hibrid. Pored toga, postoje verzije s visoko učinkovitim benzinskim i dizelskim motorima u kombinaciji s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa s niskim gubicima prijenosa i automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa.

Nova Opel Astra ujedno predstavlja dizajnerski manifest marke. Dinamična kao nikada do sada, s glatkim, zategnutim površinama, pročišćenim od suvišnih elemenata i s novim licem robne marke – Opel vizirom. Sljedećom generacijom kompaktne klase, Opel pokazuje kako je Astra spremna definirati novu eru.

Nova Opel Astra bit će predstavljena ove godine u dinamičnoj petero vratnoj izvedbi, niske spuštene siluete, a opet s više prostora od svoje prethodnice. S duljinom od 4.374 milimetara i širinom od 1.860 mm, kompaktna je upravo onoliko koliko to automobil kompaktne klase treba biti.

Zahvaljujući posebno kratkom prednjem prevjesu, nova je Astra samo 4,0 mm dulja od prethodnog modela, unatoč znatno povećanom međuosovinskom razmaku od 2.675 mm (+13 mm). Bez obzira na snažan, samopouzdan stav, praktični prtljažnik nove Astre s podesivom podnicom i dalje vozaču i četvorici putnika nudi 422 litre zapremnine prtljažnog prostora.

Nova generacija dizajnirana je i razvijena u Opelovu sjedištu u Rüsselsheimu, gdje će proizvodnja započeti ove jeseni. Poput svojeg prethodnika lansiranog 2015. godine, novi model donosi inovacije u kompaktnu klasu koje su kupci prije viđali samo kod skupljih vozila. Na primjer, Astra može pretvoriti noć u dan: najnovija evolucija prilagodljivih svjetala Intelli-Lux LED® Pixel dolazi ravno iz Insignije i sa 168 LED elemenata predvodi u kompaktnoj i srednjoj klasi.

U unutrašnjosti nove generacije Astre dogodio se vremenski skok. S potpuno digitalnim zaslonom Pure Panel, analogni instrumenti otišli su u povijest. Umjesto toga, novo sučelje (HMI, human-machine-interface) sa svježim, modernim grafikama nudi kupcima čisto, intuitivnije iskustvo. Putnici mogu novom Astrom upravljati intuitivno putem izuzetno širokih dodirnih zaslona, baš kao na pametnom telefonu. Opelovi dizajneri i inženjeri pobrinuli su se kako bi osigurali da vozač dobije sve potrebne informacije i korisne mogućnosti upravljanja, ali da nije opterećen suvišnim podacima ili funkcijama. Uz to, ključnim postavkama kao što je klima-uređaj i dalje se može upravljati putem fizičkih prekidača i tipki.

Opel tipično nudi i izvanrednu udobnost sjedenja novog modela kompaktne klase. Prednja sjedala, koje je razvio sam Opel, imaju AGR certifikat („Aktion Gesunder Rücken e.V.“) i svojom su primjernom ergonomijom izuzetno udobna, posebno na dugim putovanjima. Vozača podržavaju najsuvremeniji sustavi pomoći od head-up displaya do poluautomatiziranog sustava pomoći Intelli-Drive 2.0 i kamere Intelli-Vision s pogledom od 360 stupnjeva.

''Potpuno nova Astra – rođen je novi Blitz! Sa senzacionalnim dizajnom i vodećom tehnologijom u klasi. Elektrificirana i vrlo učinkovita za najniže moguće emisije; ulazi u novu eru. Astra je izvedena s krajnjom preciznošću do najsitnijeg detalja. Uvjereni smo da Astra sljedeće generacije ima sve što je potrebno da postane još jedan najprodavaniji model i robnoj marki privuče mnogo novih kupaca'', kazao je glavni direktor Opela, Michael Lohscheller.

Nova interpretacija filozofije Opelovog odvažnog i čistog dizajna

Nakon SUV modela Mokka, Crossland i Grandland, nova je Astra prvo Opelovo vozilo s pet vrata koje interpretira filozofiju odvažna i čista dizajna robne marke. Opel vizir (novo lice robne marke koje je prvi put viđeno u Mokki i središnji element vanjskog dizajna) prati Opel Compass dizajn gdje se okomita i vodoravna os – oštar nabor na poklopcu motora i grafika svjetala u obliku krila za vožnju po danu – preklapaju sa simbolom Opel Blitz u sredini.

Protežući se preko prednjeg dijela, zbog čega nova Astra izgleda još šira, vizir također besprijekorno integrira tehnologije poput ultra tankih Intelli-Lux LED® prednjih svjetala i prednje kamere sustava Intelli-Vision. Gledano sa strane, Astra nove generacije izgleda posebno dinamično zahvaljujući izraženom prednjem nagibu C stupa.

Straga se Opel Compass ponavlja, s centralno postavljenim logotipom, okomito poravnatim visoko postavljenim kočionim svjetlima i stražnjim svjetlima (štedna LED svjetla, kao i sva vanjska svjetla). Blitz, simbol munje također služi i za otvaranje vrata prtljažnika, izrađena od vrhunskog kompozitnog materijala. Ta tehnologija nije samo lagana i čvrsta, ona također omogućuje preciznu izvedbu detalja dizajna kao što su posebno tanka stražnja svjetla.

''Nova Astra predstavlja uzbudljiv sljedeći korak našeg novog dizajna“, kaže potpredsjednik za dizajn, Mark Adams. „Sa svojim odvažnim Vizorom sprijeda, snažnim i mišićavim lukovima kotača i čistim površinama, nova Astra ima vrlo sportsku i samopouzdanu osobnost. Interijer također hrabro korača k budućnosti. Kokpit snažno usmjeren prema vozaču s besprijekornim staklenim izgledom novog zaslona Pure Panel donijet će potpuno novo emocionalno iskustvo našim kupcima.“

Sljedeća generacija digitalnog kokpita Pure Panel s potpuno ostakljenom opcijom

Ista njemačka preciznost primjenjuje se u cijeloj unutrašnjosti gdje je apsolutni vrhunac sljedeća generacija zaslona Pure Panel, prvi put predstavljenog u Mokki. Taj prostrani, digitalni kokpit (opcionalno potpuno ostakljen) sadrži dva 10-inčna zaslona, neprimjetno integrirana – zajedno s bočnim ventilacijskim otvorom za vozača – u horizontalnu formu.

Zahvaljujući sloju nalik sjenilu koji sprječava odraze na vjetrobranskom staklu, prilikom dizajniranja nije bilo potrebe za dodatnim štitnikom iznad ekrana, što dodatno poboljšava visokotehnološku funkcionalnost i dojam.

S fizičkim kontrolama svedenim na najmanju moguću mjeru u obliku fino izrađenih tipki, zaslon Pure Panel postiže optimalnu ravnotežu između digitalizacije i intuitivnog rada, oslobođen iritantnih vizualnih podražaja i bez potrebe za podizbornicima. Nema potrebe ni za kabelima, jer se nova generacija multimedijskih informativno-zabavnih sustava s povezanim uslugama – kojima se može glasovno upravljati normalnim govorom kao i dodirom – može standardno povezati u svim varijantama modela s bežičnim aplikacijama Apple CarPlay i Android Auto putem kompatibilnih pametnih telefona.

Dinamično, ali staloženo rukovanje, „Autobahnproof“ kočenje i stabilnost

Nova Astra temelji se na trećoj generaciji visoko fleksibilne EMP2 višeenergetske arhitekture, pri čemu je Opelov DNK ugrađen od početka razvoja.

To znači da je rukovanje i staloženo i dinamično i da je novi model, kao i svaki Opel, “Autobahnproof”. Drugim riječima, vožnja velikim brzinama bila je primarni razvojni cilj.

Upravljanje i bočna krutost šasije – McPherson ovjes sprijeda, torzijska šipka straga – dizajnirani su za veliku kontrolu pravca (prigušivanje kretanja oko vodoravne osi). Pri kočenju, novi model pruža snažnu zaustavnu snagu i ostaje vrlo stabilan u zavojima i na ravnome. Torzijska krutost nove Astre 14% je veća nego kod njezine prethodnice.

Napredni sustavi pomoći vozaču, uključujući poluautomatsku promjenu trake

Arhitektura nove Astre također uključuje najnovije automatizirane sustave za pomoć vozaču. Uz multifunkcijsku kameru na vjetrobranskom staklu, tehnologija sadrži i četiri kamere na karoseriji (jednu sprijeda, jednu straga i jednu sa svake strane), pet radarskih senzora (po jedan sprijeda i po jedan u svakom kutu), kao i ultrazvučne senzore sprijeda i straga.

Kamere i senzori integrirani su s e-horizon povezivošću u sustavu Intelli-Drive 2.0, što proširuje raspon kamera i radara. To sustavu omogućuje da prilagodi brzinu u zavojima, pruži preporuke za brzinu i izvede poluautomatske promjene trake. Detekcija micanja ruku s upravljača osigurava da vozač stalno ostaje uključen u upravljanje vozilom.

Upozorenje o nadolazećem bočnom prometu straga, otkrivanje vozila u mrtvom kutu na većim udaljenostima i aktivno pozicioniranje u traku, koji zadržavaju automobil u sredini vozne trake, dio su sustava Intelli-Drive 1.0.

Dugačak popis automatiziranih sustava pomoći vozaču također uključuje prilagodljivi tempomat, koji povećava ili smanjuje brzinu kako bi pratio vozilo ispred sebe – bez prekoračenja zadane brzine – i po potrebi može kočiti dok se vozilo ne zaustavi. S automatskim mjenjačem, vožnja se automatski nastavlja zahvaljujući opciji „Stop & Go“.

Ponuda sustava pomoći koji su vodeći u klasi također uključuje veliki head-up display i Intelli-Vision, kameru i sustav za lakše parkiranje koji se bazira na radaru.

Nova Astra donosi vrhunski Intelli-Lux Pixel Light® u kompaktnu klasu

Uloga Astre kao nositelja naprednih tehnologija nastavlja se svjetlima i sjedalima, tipičnim područjima stručnosti za marku Opel. Prethodni model imao je ulogu predvodnika u uvođenju adaptivnih Matrix svjetala 2015. godine, a sljedeća generacija sada prvi put donosi nove razvojne tehnologije svjetala u kompaktnom tržišnom sektoru – Intelli-Lux LED® Pixel Light.

Ova najmodernija tehnologija, koja je već dostupna na Opel Grandlandu i Insigniji, sadrži ukupno 168 LED elemenata, što je vodeće u segmentu – 84 u svakom ultra tankom prednjem svjetlu. Duga svjetla podešavaju se besprijekorno u milisekundama, bez zasljepljivanja ostalih sudionika u prometu. Promet iz suprotnog smjera ili vozila ispred precizno su „izrezani“. Raspon i smjer svjetla razlikuju se ovisno o uvjetima vožnje i okolini.

Najbolja u klasi AGR ergonomska sjedala s masažom i ventilacijom

Opelova ergonomska AGR sjedala uživaju nagrađivanu reputaciju, a nova Astra nastavlja tu dugogodišnju tradiciju. Cetrtificiran od strane „Aktion Gesunder Rücken e. V.“ („Kampanja za zdrava leđa“) položaj prednjih sjedala je 12 mm niži nego u prethodnom modelu, što dodatno poboljšava osjećaj „sportske“ vožnje. Zajamčen je dobar položaj tijela, a gustoća pjene u sjedalima optimizirana je za „Sport“ ili „Comfort“ izvedbu.

Prednja AGR sjedala nove Astre najbolja su koje kompaktna klasa može ponuditi i sadrže širok raspon opcijskih prilagodbi, od električnog nagiba do elektro-pneumatske potpore za donji dio leđa. Presvučena Nappa kožom, nude čak i ventilaciju, masažu za vozača te grijanje straga i sprijeda. Dostupna su i sjedala presvučena elegantnom Alcantarom.

Astra prvi put postaje električna sa snažnim plug-in hibridima

Nova Astra bit će od početka prodaje dostupna sa snažnim plug-in hibridnim električnim pogonom, kao i vrlo učinkovitim benzinskim i dizelskim motorima, čime će se Opelov model kompaktne klase elektrificirati prvi put u povijesti robne marke.

Snaga se kreće od 81 kW (110 KS) do 96 kW (130 KS) s benzinskim i dizelskim varijantama pa sve do 165 kW (225 KS) ukupne snage u plug-in hibridnim varijantama. Mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa standardan je kod benzinskih i dizelskih motora, dok je automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa opcionalan na snažnijim motorima (elektrificiran na plug-in hibridima).

Opel će ove jeseni početi primati narudžbe za novu Astru. Prvi kupci preuzet će svoje automobile početkom sljedeće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close