Kažu vatrogasci

Nova nesreća Teslinog automobila: Zapalio se zbog naglog zagrijavanja baterije?

Vatrogasci koji su gasili zapaljeni Teslin automobil u kojem je poginuo muškarac na svojoj su stranici na Facebooku napisali zanimljivu objavu.
AutoMoto / Flash | 17. 05. 2018. u 19:41 Bljesak.info
Kopirati

Elon Musk nedavno se potužio kako svaka nesreća u kojoj su sudjelovali Teslini automobili puni naslovnice velikih medija, dok gotovo nitko ne spominje 40 tisuća poginulih na američkim prometnicama prošle godine.

Šef ove kompanije je u pravu, no njegova kompanija i automobili pod konstantnim su povećalom jer su Teslini automobili primjer vozila kakva bi u budućnosti trebala dominirati cestama diljem svijeta – pokretat će ih električni motori, a njima će upravljati računala.

Ovih dana mediji pišu o još jednoj nesreći Teslinog vozila koja se prije tjedan dana dogodila u Švicarskoj i u kojoj je jedan muškarac izgubio život. Automobil kojim je upravljao udario je u ogradu na autocesti u kantonu Ticino, zapalio se i u potpunosti izgorio.

Uzrok požara službeno nije poznat, no vatrogasci iz postaje najbliže mjestu nesreće koji su izašli na teren na svojoj stranici na Facebooku napisali su kako bi uzrok mogla biti liti-ionska baterija u automobilu – prilikom snažnog udarca u ogradu baterija je mogla izazvati tzv. "thermal runaway" proces, odnosno moglo je doći do naglog porast temperature, javlja Zimo.co.

Vatrogasci su u toj objavi citirali vatrogasnog stručnjaka Guida Zaccarellija koji je u jednom članku rekao kako do takvog naglog podizanja temperature litij ionskih baterija može doći u nekim određenim okolnostima te da tada nastaje lančana reakcija širenja topline koja može izazvati destrukciju baterije i automobila.

Zanimljivo, ta je objava naknadno obrisana i zamijenjena drugom objavom.

Iz lokalne policije kažu kako trenutno traje istraga te da ništa ne upućuje na to da je do zapaljenja došlo zbog baterije automobila. Što se konkretno dogodilo – je li bio uključen autopilot, zašto je došlo do sudara pa i zapaljenja trenutno ne znaju niti u Tesli jer nisu dobili podatke iz automobila, iako im se čini kako je glavni razlog nesreće velika brzina.

Kopirati