Klasik kojega vole

Nova Lada Niva osvaja svijet

Osim proizvodnje osvježene legendarne Lade Niva Travel, najavljuju se i čak četiri potpuno nova modela do 2025. godine, uključujući i sasvim novu Nivu.
AutoMoto / Flash | 20. 01. 2021. u 07:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Malo je legendarnih automobila poput Lade Nive, koja se u gotovo neizmijenjenom izdanju proizvodi gotovo pola stoljeća. Ruski AVTOVAZ nedavno je predstavio redizajniranu i moderniziranu inačicu ovog kultnog terenca, Ladu Niva Travel, koja je već krenula u serijsku proizvodnju.

No, tu planovima ruske kompanije nije kraj.

U sklopu nedavno najavljene velike transformacije Renault grupe, i AVTOVAZ će, kao njezin dio, načiniti nekoliko zanimljivih iskoraka u budućnost.

Kao prvo, osnovat će zasebnu diviziju zajedno s Daciom, te tako pokušati iskoristiti sinergijske učinke i prednosti fleksibilne platforme za izradu vozila CMF-B.

Nadalje, do 2025. godine Lada se obvezala predstaviti čak pet potpuno novih modela vozila.

Među njima jedan će biti nezaobilazni SUV u C segmentu, a drugi – naravno – reinkarnacija legendarne Nive u inačici Vision, javlja Bug.

Lada Niva Vision bi tako, nekada u 2024. godini, trebala oživjeti koncept koji se u ovoj kompaniji po ladicama vuče otkako je prvi puta prikazan na moskovskom salonu automobila 2018. godine.

Niva Vision trebala bi utjeloviti sve što Renault i AVTOVAZ misle kada govore o modernizaciji ponude.

Bit će to, ako je vjerovati najavama, i dalje robusni i karakterni ruski automobil, načinjen od “neuništivog” materijala i stvoren za najteže terene i uvjete vožnje.

S druge strane, render koji su ponudili prikazuje moderno lice Lade, s istaknutim LED svjetlima i oblikom karoserije koji podsjeća na neke zapadne marke. O planovima za eventualnu elektrifikaciju pogona u Ladi se nisu izjasnili.

Usput rečeno, Lada Niva koja je u aktivnoj proizvodnji od 1977. godine, a posljednjih se godina prodavala pod nazivom Lada 4×4, za 2021. je preimenovana u Lada Niva Legend – ime koje joj i više nego pristaje.

Njezina reinkarnacija 2024. godine u potpuno novi model trebala bi, nadaju se u AVTOVAZ-u, zaokružiti potpuno repozicioniranje Lade kao marke na automobilskom tržištu, zadržavajući njezino kultno naslijeđe, kako u Rusiji tako i izvan nje.

Kopirati
Drag cursor here to close