Sigurnost

Nova električna vozila morat će biti bučnija - zašto?

Takav potez proizlazi iz zabrinutosti da su automobili i kombiji s niskom razinom emisija ispušnih plinova previše tihi, čime se u opasnost dovode pješaci jer ne mogu čuti kada im se takva vozila približavaju, piše britanski BBC.
AutoMoto / Flash | 02. 07. 2019. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od prednosti električnih i hibridnih vozila je u tome što ne stvaraju buku. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), prekomjerna buka cestovnog prometa oštećenje zdravlja ljudi, kako tjelesno (gubitak sluha), tako i psihičko (tjeskoba, stres, razdražljivost).

Međutim, ova vrlina može biti nedostatak za sigurnost drugih sudionika u prometu. Od ovog ponedjeljka stupila je na snagu nova mjera Europske unije, koja obvezuje vozila da slijede minimalne zahtjeve za emisiju zvuka kako bi ih se lakše uočilo.

Od jučer je potrebno ažurirati zahtjeve sustava za akustičko upozoravanje na vozila (AVAS) za sva tiha cestovna vozila u Europi, kao što su hibridna električna i čista električna vozila.

Ovaj zakon EU-a utječe na nova homologacijska vozila od 1. srpnja i sve modele koji se prodaju od srpnja 2021. godine. Ova izmjena će utjecati na vozila kategorija N i M, odnosno motorna vozila za prijevoz ljudi i njihove prtljage, te vozila koja služe za prijevoz robe.

Automobili će morati emitirati zvuk kada idu manje od 20 km/h i kada idu unatrag. Osim toga, o vrsti zvuka mogu odlučiti proizvođači, ali zakonodavstvo EU-a navodi da zvuk treba biti sličan tradicionalnom motoru i da treba biti između 56 i 75 decibela.
 
S druge strane, ručno deaktiviranje buke bit će zabranjeno, što je bila moguća i prije ove vrste prijevoza. 
 
Prema Europskoj uniji, ta je odluka posljedica činjenice da je smanjenje buke eliminiralo važan izvor zvučnog signala koji upozorava najugroženije korisnike ceste, kao što su osobe s oštećenjima vida ili biciklisti, pa je to promjenu kako bi se poboljšala njihova sigurnost.
 
Prije nekoliko godina, ONCE je već izjavio da se vjerojatnost sudara s osobom povećava za 40% u odnosu na najčujnije automobile.
Kopirati
Drag cursor here to close