Nova blokada puta za vozačice u malo poznatoj zemlji

Nova blokada puta za vozačice u malo poznatoj zemlji

AutoMoto / Flash | 02. 12. 2019. u 08:03 Bljesak.info / Radio Slobodna Evropa

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turkmenistanska prometna policija je prateći "upute odozgo" prestala obnavljati vozačke dozvole ženama koje voze, što vlasti ne žele javno komentirati.

Majka iz Ašgabata, koja vozi dva desetljeća, ostala je bespomoćna nakon što su vlasti nedavno odbile da joj produže vozačku dozvolu što djeluje kao svjež udarac ženama vozačicama u središnjoazijskoj zemlji kojom dominiraju muškarci, piše redakcija Radija Slobodna Europa (RSE) na engleskom jeziku.

Žena, koja ne želi otkriti svoj identitet zbog straha od odmazde, kaže da u više od desetak posjeta nadležnim vlastima nije uspjela dobiti objašnjenje zašto je njena rutinska molba za obnavljanje vozačke dozvole odbijena.

Kaže da nikada nije dobila kaznu. "Kada sam od jednog službenika tražila da mi pokaže neki službeni dokument" kojim bi pojasnio odbijenicu, dodaje, on se pozvao na "usmenu uputu odozgo".

"Rekao je: 'Molim vas, shvatite me: ne mogu prihvatiti vašu molbu."

Ističe da je vožnja ključna za njen obiteljski život.

Foto: Bljesak.info / Prometni policajac u Turkmenistanu

Nekoliko drugih žena u glavnom gradu dijelile su slične priče s turkmenistanskim servisom RSE-a o tome da im u posljednjih nekoliko mjeseci nije bilo dozvoljeno da podnesu zahtjev za produženje vozačke dozvole. Turkmenistanske vozačke dozvole zahtijevaju obnavljanje svakih 10 godina.

Turkmenistan trpi zbog zaostavštine sovjetske birokracije i podmićivanje je rasprostranjeno. Ali neformalna anketa među muškim vozačima nije dala naznake o sličnom trendu neobnavljanja vozačkih dozvola za muškarce.

Žene su rekle za RSE da, dok su prepreke za obnavljanje dozvola postojale već neko vrijeme, vjeruju da su odbijanja njihovih molbi počela tek prije nekoliko mjeseci.

Optužbe dolaze nakon špekulacija da je Turkmenistan već poduzeo mjere kako bi obeshrabrio žene da voze, uključujući proizvoljna zaustavljanja i zapisivanja, kao i oduzimanje dozvola na licu mjesta.

Majka koja je izgubila dozvolu kaže da je postojao još jedan znak da su ostale žene bile ciljano pogođene. "Kad sam pitala kada će vlasti ponovno izdavati dozvole, službenik je rekao: '‘Čim počnu ponovo izdavati dozvole, u gradu će se čuti za to i saznat ćete'", rekla je.

Desetine žena su opisale da su im prometni policajci oduzeli dozvole pod slabim izgovorom da nemaju rezervne gume ili da im nedostaje oprema za prvu pomoć.

U veljači je publikacija koju je objavila opozicija - ‘Hronike Turkmenistana’ priopćila kako je dvadesetak žena vozačica - samo u jednom danu -zaustavljeno i legitimirano na jednom prometnom mjestu na aveniji Bitarap Turkmenistan.

U rujnu je turkmenski servis RSE-a izvijestio da su prometni službenici masovno zaustavljali žene za volanom na glavnim cestama i oduzimali im dozvole po kratkom postupku, prije nego što su ih odvodili u centralne stanice prometne policije.

Usprkos višestrukim pokušajima RSE-a da dobije službenu izjavu, turkemenistanske vlasti nisu javno komentirale navode o diskriminaciji vozačica.

Tajna diktatura

Malo više o Turkmenistanu možete pročitati u članku koji je objavio Businessinsider ove godine. Bljesak.info je u Turkmenistanu bio 2015. godine. Pročitajte članak i pogledajte galeriju fotografija.

Kopirati
Drag cursor here to close