Odredbe o popustima

Norveška planira smanjiti porezne olakšice za električne automobile

Norveški mediji nazvali su prijedloge "porezom na Teslu" jer bi trebali zauzdati prodaju luksuznih modela električnih automobila poput Teslinog sportskog terenca Model X
AutoMoto / Flash | 13. 10. 2017. u 17:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 
Norveška planira smanjiti izdašne porezne olakšice za proizvođače električnih automobila zahvaljujući kojima se okitila titulom zemlje s najvećim brojem električnih automobila u svijetu, pokazuje vladin prijedlog proračuna za iduću godinu.

Prema tom bi dokumentu ubuduće i vlasnici velikih električnih automobila težine veće od dvije tone morali plaćati registracijsku naknadu a izmijenile bi se i odredbe o popustima pri oporezivanju službenih automobila.

Norveški mediji nazvali su prijedloge "porezom na Teslu" jer bi trebali zauzdati prodaju luksuznih modela električnih automobila poput Teslinog sportskog terenca Model X. Cijena tog automobila mogla bi po njihovim procjenama porasti za 70 tisuća norveških kruna (8.850 dolara).

"Električni automobili i dalje će biti u znatnoj prednosti u usporedbi s automobilima koji koriste fosilna goriva", ističe se u vladinom prijedlogu.

Ministar zaštite okoliša Vidar Helgesen napominje da električni automobili 'troše' norveške ceste kao i oni s pogonom na fosilna goriva. Podsjeća i da su subvencije za električne automobile u Norveškoj uvedene kako bi se potaknula prodaja malih električnih automobila domaće proizvodnje a ne uvoz luksuznih automobila za bogate.

Olakšice u stavci PDV-a i one vezane za nultu emisiju ugljičnih plinova ostaju na snazi.

Norveška je s 29 posto udjela električnih automobila u ukupnom broju registriranih automobila u 2016. godini prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA) prva u svijetu, znatno ispred drugoplasirane Nizozemske gdje on iznosi 6,4 posto. Švedska je treća s 3,4 posto.

"Norveška se kocka s tržištem električnih automobila", kazao je za Reuters Petter Haugneland iz Norveškog udruženja električnih automobila.

U razdoblju od siječnja do rujna prodaja Teslinih električnih automobila skočila je čak 90 posto, uz prodanih 4.717 novih vozila, pokazuju službeni statistički podaci. Ostali proizvođači također su bilježili rast prodaje.

Ministar zaštite okoliša Vidar Helgesen napominje da električni automobili 'troše' norveške ceste kao i oni s pogonom na fosilna goriva. Podsjeća i da su subvencije za električne automobile u Norveškoj uvedene kako bi se potaknula prodaja malih električnih automobila domaće proizvodnje a ne uvoz luksuznih automobila za bogate

Kopirati
Drag cursor here to close