Zavravajući izraz

Njemački sud protiv Tesle: Autopilot predstavlja lažno oglašavanje

Viši državni sud u Münchenu presudio je kako se Tesla za promociju svojih automobila služi zavaravajućim izrazom koji bi kupce mogao navesti na krive zaključke
AutoMoto / Flash | 16. 07. 2020. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvođač električnih automobila Tesla više neće smjeti u Njemačkoj koristiti riječ "Autopilot", kojom označavaju svoje sustave za pomoć vozačima i (potpunu ili djelomičnu) autonomnu vožnju.

Naime, viši je državni sud u Münchenu presudio kako se izraz autopilot, te oglas Tesle u kojem se spominje "puni potencijal za autonomnu vožnju" smatraju lažnim oglašavanjem.

Isti se spominju u oglasu za Teslin Model 3, a sud smatra kako korištenje ovih izraza stvara kod kupaca očekivanje koje se ne podudara s činjenicama.

Sudsko vijeće utvrdilo je da Teslin Autopilot kao funkcija automobila ne omogućava potpuno autonomnu vožnju bez ljudske intervencije, a da bi kupci to mogli očekivati na temelju njihove reklame.

Dodatni problem sudu predstavlja i činjenica da se na Teslinom webshopu nalaze najave o potpuno autonomnoj vožnji koja će biti dostupna do kraja godine.

Međutim, takva vožnja u Njemačkoj za sada nije legalna, pa je tamošnji kupci neće moći koristiti, javlja Bug.

Teslin Model 3 u aktualnoj varijanti, naveli su tužitelji (Centar za borbu protiv nelojalne konkurencije) u najboljoj varijanti može dostići razinu autonomne vožnje 2, dok je ona koja bi bila "Autopilot" na razini 5.

Sud je njihovu argumentaciju prihvatio i zabranio Tesli spominjanje Autopilota na ovaj način. Presuda nije pravomoćna pa su na nju moguće, i očekivane, žalbe.

Šef Tesle na Twitteru se pridružio kritikama ove presude, navodeći kako je funkcija Autopilot ime dobila prema onoj dostupnoj već godinama u zrakoplovima, a koja također ne pruža pilotima mogućnost potpuno autonomnog upravljanja letjelicom.

Teslini automobili koji dolaze s opcijom Autopilota imaju mogućnost "Summon", odnosno autonomnog izlaska s parkirališta i dolaska do vlasnika.

Tu je i funkcionalna opcija pomoći vozaču na cestama i autocestama koja omogućava samostalno mijenjanje vozne trake, ulazak i izlazak na autocestu, te odnedavno i prepoznavanje signala semafora. No, pri korištenju svih ovih funkcija vozač mora biti svjestan situacije i u svakom trenutku spreman preuzeti kontrolu nad vozilom.

Kopirati
Drag cursor here to close