Juke model

Nissan predstavio sjedalo koje detektira znoj i upozorava na dehidraciju

Nissan je na svom sportskom modelu Nissan Juke auto sjedala i volan prekrio materijalom koji mijenja boju čim apsorbira određenu količinu znoja.
AutoMoto / Flash | 04. 10. 2017. u 12:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Nissan predstavila je prototip sjedala koje može detektirati znoj, upozoriti na dehidraciju i tako spriječiti prometne nesreće.

Vjerojatno vam se ovo čini pomalo čudnim i odvratnim eksperimentom, no kompanija Nissan s tim nema nikakvih problema. Ova japanska kompanija povezala se s nizozemskom kompanijom Droog Design te razvila tkaninu "osjetljivu na znoj" pod nazivom SOAK, kako bi se podigla svijest o opasnostima vožnje za vrijeme dehidriranosti.

Soak tehnologija primijenjena je na sportskom modelu Nissan Juke i mijenja boju sjedala ako je znoj bogat soli, što se smatra znakom dehidracije. Osim sjedala, ovim je materijalom obložen i upravljač, koji u slučaju dehidracije, isto kao i sjedala, mijenja boju iz plave u žutu.

 

Ranije istraživanje Europskog instituta za hidrataciju i Sveučilišta Loughborough pokazalo je da su dehidrirani vozači skloni greškama jednako kao i oni koji su konzumirali alkohol, piše Zimo.co.

Profesor Peter Wells sa Sveučilišta u Cardiffu rekao je da postoje još neki potencijalno mjerljivi faktori koji bi mogli utjecati na sposobnosti vozača, a to mogu biti adrenalin, razina hormona i slično.

Trenutno nema planova za proizvodnju Soak sjedala, no tehnologija daje obećavajuće rezultate. Inovator i dizajner, Paulien Routs, u početku nije imao namjeru ovaj materijal koristiti u automobilima.

SOAK sam prvenstveno namjeravao koristiti za odjeću za treniranje, ali kada mi je Nissan objasnio svoje planove vezane za primjenu tehnologije u Juke modelu kako bi demonstrirao tehnologiju kao koncept u svojoj kampanji "pij (vodu) i vozi", pomislio sam da je fantastično, rekao je Routs Dexigneru.

Kopirati
Drag cursor here to close