Razvod

Nissan napušta Renault

Odnosi unutar grupacije Renault–Nissan–Mitsubishi Alliance poremećeni su velikoj mjeri kao posljedica skandala s bivšim šefom Carlosom Ghosnom
AutoMoto / Flash | 13. 01. 2020. u 17:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odnosi unutar grupacije Renault–Nissan–Mitsubishi Alliance poremećeni su velikoj mjeri kao posljedica skandala s bivšim šefom Carlosom Ghosnom, piše Bug.hr.

Ghosn je u bijegu pred pravosuđem, a kompanije se pripremaju na život nakon njega. Prema informacijama koje su prenijeli Financial Times i Bloomberg, vodeći ljudi Nissana ubrzali su izradu pričuvnih planova za slučaj da zaista dođe do ''razvoda'' od Renaulta.

Nissan bi u tom slučaju morao samostalno organizirati proizvodnju, razvoj, ali i upravljanje kompanijom. U japanskom dijelu ove grupacije navodno još od lani istražuju mogućnosti samostalnog opstanka na tržištu, a ispitivanje vlastitih inženjerskih i proizvodnih mogućnosti započelo je i prije nego je Ghosn pobjegao.

Prema nekim izvorima, dvije kompanije već su neko vrijeme nezadovoljne odnosima koji vladaju unutar alijanse i dale su si rok do kraja 2020. godine da usklade poslovanje i iz suradnje izvuku više koristi.

Financial Timesovi izvori navode da Japanci smatraju kako ih kolege iz Renaulta sputavaju, a međuljudski su odnosi već sada ''toksični''. Osim toga skandal s Ghosnom doveo je grupu i do financijskih problema te im značajno oborio cijenu dionica.

U slučaju raskidanja savezništva i odvajanja Nissana i Renaulta kao glavnih dijelova grupacije, obje će kompanije vjerojatno potražiti nove partnere za dugoročnu suradnju.

Kopirati
Drag cursor here to close