Ministar

Nijemci moraju više ulagati u automobile na struju

Kako bi pomogli smanjiti razinu onečišćenja i izbjegli potpunu zabranu dizelskih vozila, VW, Daimler i drugi su pojačali razvoj električnih automobila.
AutoMoto / Flash | 16. 04. 2018. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka automobilska industrija mora snažno ulagati u tehnologiju električnih automobila i razvijati postrojenja za proizvodnju baterija u Europi kako bi zadržala korak s globalnim konkurentima, izjavio je ministar gospodarstva i energetike Peter Altmaier, piše Hina.

Altmaier je kazao da proizvođači automobila moraju uložiti visoke “dvoznamenkaste iznose milijardi” u tehnologiju električnih automobila, rekavši kako ne razumije zašto su tvrtke tako dugo oklijevale.

Ulaganja su također potrebna u proizvodnji baterija, s obzirom na očekivanu potražnju za milijunima električnih baterija, a koje bi mogle pomoći tvrtkama zaraditi dobar novac, kazao je Altmaier u razgovoru za dnevni list Bild, objavljenom u ponedjeljak.

“Inače ćemo morati prihvatiti da će veliki dio dodane vrijednosti biti proizveden u Aziji ili Sjedinjenim Američkim Državama, umjesto ovdje kod nas”, ustvrdio je.

Njemačka automobilska industrija, koja u najvećem europskom gospodarstvu broji oko 800 tisuća radnih mjesta, bori se s globalnom reakcijom i zazorom prema dizelskim automobilima nakon što je Volkswagen (VW) 2015. godine priznao da je u SAD-u lažirao testove emisija štetnih plinova.

Kako bi pomogli smanjiti razinu onečišćenja i izbjegli potpunu zabranu dizelskih vozila, VW, Daimler i drugi su pojačali razvoj električnih automobila.

Nova njemačka koalicijska vlada planira ublažiti porezno opterećenje za vozače električnih vozila, osigurati najmanje dodatnih 100 tisuća punionica širom zemlje te subvencionirati dijeljenje automobila, a s ciljem snažnijeg kretanja prema “zelenijem” prijevozu.

Također planiraju osigurati sredstva za istraživanje tehnologije autonomne vožnje te podršku uspostavi proizvodnje baterija u Njemačkoj.

Altmaier je rekao kako bi njemački proizvođači automobila trebali razviti model koji ima doseg barem kao Tesla, ali je jeftiniji, te kako bi trebali raditi na razvoju tehnološke platforme za samovozeće automobile. “Prvi sigurni autonomni automobili moraju raditi s njemačkom tehnologijom”, rekao je.

Njemačke tvrtke također bi trebale surađivati s drugim europskim tvrtkama kako bi razvile proizvodnju baterija na razini Europe.

Ministar iz Kršćansko-demokratske unije (CDU) ustvrdio je da je neophodno osigurati stotine tisuća radnih mjesta koja sada podupiru industriju automobila i dobavljača.

Kopirati
Drag cursor here to close