Sigurnost u prometu

Nevidljivi pješački prijelazi dočekuju osnovce u Mostaru?

AutoMoto / Flash | 30. 08. 2017. u 13:05 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čini se da će izlizani i nevidljivi pješački prijelazi dočekati osnovce u Mostaru.

Pored pojedinih škola čak nije ni predviđena horizontalna prometna signalizacija, dok su pješački prijelazi iscrtani tek pored nekolicine osnovnih škola, na kojim se tek obnovila prometnica.

Inače, u ranijim razgovorima za naš portal iz Službe za komunalne poslove grada Mostara je rečeno da se obnavljanje horizontalne prometne signalizacije vrši jednom godišnje, svi radovi bi počinjali u srpnju i trajali bi nekoliko mjeseci jer se radi na čitavom području Grada Mostara.

No, ove godine nismo uspjeli dobiti odgovor kada će biti obnovljena horizontalna prometna signalizacija.

Inače, za održavanje cesta u Gradu Mostaru, ove godine je izdvojeno milijun i 160 tisuća KM.

Iz policije nam je potvrđeno kako će poduzeti potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti u pravcu zaštite djece - sudionika u prometu, kao najugroženije kategorije sudionika u prometu.

''Jako je opasno kada vozač dobro ne vidi pješački prijelaz. Po gradu se vozi od 30 do 60 na sat, kod nas 30, i svatko bi trebao smanjiti brzinu kada ugleda pješaka, bilo na pješačkom ili ne. No kada se zebra vidi s 20-30 metara svi mahinalno koče'', rekao je u ranijem razgovoru za Bljesak.info Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a.

Iz MUP-a su u prijašnjim priopćenjima kazali kako su najugroženija skupina učenici prvih razreda - prvašići.

Ovako mala djeca nemaju percepciju prepoznavanja opasnosti s kojima se mogu suočiti u prometu, zbog dinamike kretanja motornih vozila, pa nesvjesno ugroze svoju ili sigurnost drugih sudionika u prometu.

U cilju stvaranja što povoljnijih uvjeta za sigurnost sudjelovanja učenika u prometu, posebice najmlađih, policijske uprave će osigurati intenzivnije poduzimanje mjera i radnji policije u blizini škola, na raskrižjima gdje učenici prelaze cestu, te na mjestima gdje pješački prelazi nisu regulirani semaforima.

Uprava policije MUP-a HNŽ-a, u prijašnjem priopćenju je apelirala  na vozače motornih vozila da maksimalno budu oprezni (ali i strpljivi) na cestama koje su u blizini škola.

Kopirati
Drag cursor here to close