Prijevoznici u RS-u

Neprihvatljivo povećanje cijena polaganja vozačkih ispita

Prijevoznici smatraju neopravdanim jedno od obrazloženja za to poskupljenje - zaštita procesa osposobljavanja kandidata i poboljšanje procese obuke.
AutoMoto / Flash | 29. 11. 2017. u 10:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: Ilustracija / Bljesak.info

Predstavnici Gospodarske komore Republike Srpske (RS) odnosno Udruženja prometa i veza PKRS-a protive se povećanju cijena polaganja vozačkih ispita, koje je predviđeno Pravilnikom o osposobljavanju kandidata za vozače Ministarstva prometa i komunikacija BiH, a koji bi trebalo da stupi na snagu početkom sljedeće godine.

Kako navode, prijevoznici smatraju neopravdanim jedno od obrazloženja za to poskupljenje - zaštita procesa osposobljavanja kandidata i poboljšanje procese obuke.

''Ove ciljeve moguće je ostvariti većom kontrolom nadležnih institucija, a ne povećanjem cijena, iza koje, kako tvrde prijevoznici, stoje pojedini vlasnici auto škola. Također, ovakvim mjerama dodatno će se smanjiti broj kandidata, a prijevoznicima nedostaje odgovarajući broj vozača'', naglašava se u priopćenju iz Gospodarske komore.

Istovremeno, podsjećaju da su u suradnji s nadležnim ministarstvima RS-a, počeli realizaciju projekta kojim bi se zainteresiranim nezaposlenim osobama s evidencije Zavoda za zapošljavanje RS-a, omogućila prekvalifikacija i polaganje vozačkog ispita D kategorije po programu koji neće duže trajati od tri mjeseca, a prijevoznici iz RS-a osigurali bi im posao.

Također, na inicijativu Privredne komore RS pokrenuta je inicijativa za izmjene programa srednjoškolskog obrazovanja za vozače motornih vozila, kojim bi bilo predviđeno da svršeni učenici moraju polagati vozački ispit odgovarajuće kategorije u sklopu redovnog obrazovanja.

Prijevoznici konstantno ukazuju, kako dodaju, na nedostatak kvalitetnih praktičnih znanja, onih s već stečenim diplomama i na tom polju je neophodno uložiti dodatne napore kako bi dobili što kvalitetniji vozački kadar.

Osim toga, Gospodarska komora RS-a i Vanjskotrgovinska komora BiH pokrenule su, kaže, inicijativu za izmjene Zakona o sigurnosti prometa kako bi se na tržištu rada lakše dolazilo do vozača profesionalaca, imajući u vidu da je veliki odliv ovog kadra u zemlje EU.

''Do sada je već završeno anketiranje nezaposlenih osoba s evidencije Zavoda za zapošljavanje i utvrđeno je da postoji veliki broj onih koji su zainteresirani za prekvalifikaciju, a dodatni motiv im je ubrzan proces stjecanja kvalifikacije vozača određenih vozačkih kategorija, te plaća koja se kreće od 600 do 2.000 KM'', priopćeno je iz Gospodarske komore RS.

Kopirati
Drag cursor here to close