Poluvodiči

Nema čipova, nema auta

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci prodano je 12,89 milijuna vozila, za četvrtinu više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada su prodaju zakočile stroge mjere zatvaranja radi suzbijanja koronavirusa.
AutoMoto / Flash | 09. 07. 2021. u 13:43 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prodaja automobila u Kini pala je u lipnju 12,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, izvijestila je u petak udruga proizvođača, upućujući na smanjenu proizvodnju zbog globalne nestašice poluvodiča, piše Hina.

Automobilske kompanije širom svijeta bile su prisiljene smanjiti proizvodnju zbog nestašice čipova čiji proizvođači teško drže korak sa snažnom potražnjom u razdoblju oporavka gospodarstva od posljedica pandemije covida 19.

U Kini su u lipnju prodana 2,02 milijuna vozila, pokazali su podaci Kineskog udruženja proizvođača automobila (CAAM), za 12,4 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci prodano je 12,89 milijuna vozila, za četvrtinu više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada su prodaju zakočile stroge mjere zatvaranja radi suzbijanja koronavirusa.

Globalna nestašica čipova pogodila kinesku proizvodnju u lipnju, ali s obzirom na opći oporavak gospodarstva, CAAM je i dalje umjereno optimističan kada je u pitanju domaće tržište automobila, rekao je viši službenik udruge Chen Shihua.

Prodaja vozila s pogonom na nove izvore energije (NEV), uključujući električna vozila, hibride i vozila s pogonom na vodikove gorive ćelije, ponovo je snažno porasla, uz više nego udvostručeni broj prodanih vozila, njih ukupno 256.000.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla prodao je u lipnju na najvećem tržištu automobila u svijetu 33.155 električnih automobila, koje je i proizveo u azijskom divu.

Kineski proizvođači NEV-ova, poput Nioa, Xpenga i BYD-a, proširuju domaće proizvodne kapacitete, ohrabreni vladinom promocijom zelenijih vozila kako bi se smanjilo zagađenje.

Očekuje se da će u sljedećih pet godina prodaja automobila s pogonom na nove izvore energije u Kini rasti više od 40 posto godišnje, priopćio je CAAM prošlog mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close