Sjajna prilika za kolekcionare

Najstariji preživjeli Porsche i osobni automobil Ferdinanda Porschea ide na dražbu

Dragulj automobilističke povijesti naći će se na dražbi kuće RM Sotheby’s u Montereyu, zakazanoj za 15. kolovoza.
AutoMoto / Flash | 15. 05. 2019. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Između tisuća automobilskih modela kroz povijest postoji određeni broj onih koje bi iz ovog ili onog razloga mogli nazvati posebnima, a i među njima se mogu istaknuti oni uistinu posebni automobili.

U tu vrlo, vrlo i još jednom vrlo posebnu skupinu pripada i najstariji automobil među onima koji nose ime Porsche, a k tome je bio i osobno vozilo Ferdinanda Porschea i njegovog sina Ferryja. Riječ je o modelu Porsche Typ 64 iz 1939.

Vjerojatno ćete se složiti s nama ako kažemo da je ovo i najznačajniji automobil kojeg je Porsche proizveo! Upravo je objavljeno kako će se taj dragulj automobilističke povijesti naći na dražbi kuće RM Sotheby’s u Montereyu, zakazanoj za 15. kolovoza.

Ukratko, Ferdinand Porsche je htio napraviti lakšu i bržu izvedbu modela KdF-Wagen, odnosno originalne izvedbe VW-ove Bube. Razlog za izradu ovog automobila je u nikad održanoj utrci Berlin – Rim koja je bila zakazana za rujan 1939. Naime, Volkswagen je odlučio napraviti tri primjerka trkaće verzije modela KdF-Wagen i njihovu je izradu povjerio ekipi koja će kasnije razviti Porsche 356, piše AutoNet.

Drugim riječima, Typ 64 je spona između Bube i modela 356. Temelji se na Typ 1 (Bubi), no uz mnoge izmjene šasije, aluminijske karoserije, dotjeranog motora osnaženog na 35 KS i sl.

Sva tri primjerka su proizvedena. Prvi je proizveden odmah po početku 2. svjetskog rate te je uništen u prometnoj nesreći već 1940. Unatoč ratu Ferry Porsche je nastavio s planom proizvodnje još dva dodatna modela. Drugi je teško oštećen nakon savezničke okupacije te je kasnije obnovljen i muzejski je izložak.

Treći primjerak je nastao na šasiji razbijenog prvog primjerka i jedini je preživio rat. Upravo taj treći Typ 64 je korišten od strane Ferdinanda Porschea i njegovog sina Ferryja kao obiteljski automobil. Ferdinandova tvrtka se 1944. morala preseliti u austrijski Gmünd. Tako je Ferdinand na ovaj automobil 1946. stavio oznaku Porsche, a 1947. je njegovu obnovu povjerio čovjeku pod imenom Battista Pinin Farina.

Godinu dana kasnije je predstavljen Porsche 356.

Typ 64, no. 3. je 1948. kupljen od strane austrijskog vozača Otta Mathéa koji ga je zadržao do svoje smrti 1995. Dvije godine poslije automobil je prešao u vlasništvo jednog od najvećih ljubitelja i poznavaoca porscheovih automobila Thomasa Grubera. Sada ga prodaje njegov četvrti vlasnik koji ga je kupio prije nešto više od deset godina.

Sve u svemu ovo će biti sjajna prilika za kolekcionare porscheovih vozila da si priušte uistinu jedinstveni automobil, koji je svojedobno nagovijestio budućnost sportskih automobila te čije naslijeđe i danas živi. Automobil s kojim je, ne samo, započela porscheova povijest, već i koji je bio osobni automobil dvojice najzaslužnijih za ono na što danas pomislimo kada čujemo riječ Porsche.

Kopirati
Drag cursor here to close