Savjetuje HAK

Najčešće pogreške vozača u ljetnim danima

Kad stignemo na svoje odredište i duže vrijeme ne koristimo vozilo, poželjno ga je parkirati u hlad i prekriti ga presvlakom
AutoMoto / Flash | 12. 08. 2019. u 09:48 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlazak na ljetovanje brzo se iz bezbrižnog putovanja može pretvoriti u noćnu moru, čak zbog sitnica vezanih za automobil. Kako bi vam pomogli i olakšali ljetnu vožnju, HAK-ovi stručnjaci izdvojili su najčešće greške koje čine vozači tijekom ljeta, piše portal Automobili.hr. 


1. Ulijevanje pogrešnog goriva u vozilo.

2. Vožnja na rezervi može biti problem zbog čeka se često događa da vozilo ostane bez goriva jer se tijekom ljetnih mjeseci zna dogoditi da putno računalo pogrešno izračunava preostalu količinu goriva u vozilu.

3. Kupanje s ključevima, gubitak ključeva u moru ili zaključavanje ključeva u vozilu.

4. Pregrijavanje kvačila u dugim kolonama na uzbrdici, kočenje kvačilom umjesto parkirnom ili nožnom kočnicom, vuča priključnog vozila ili auto-prikolice može potpuno uništiti kvačilo.

5. Zna se dogoditi da vozač ne zna koju asistenciju ima, niti njezin broj telefona pa često pomoć na cesti traže na broju 112 umjesto na broju telefona 1987 (besplatni broj telefona za tehničku pomoć na cesti članovima HAK-a, kao i i svim ostalim motoriziranim građanima i turistima).

6. Loša priprema priključnog vozila koje često bude pretovareno, za starim, lošim gumama koje lako pucaju. Česti su problemi s osovinama ili ležajevima prikolica koje se neredovito servisiraju. Svjetla na prikolicama tradicionalno su loša i neispravna, teret je često loše učvršćen zbog čega vozači znaju imati velikih problema na autocestama.

7. Korištenje klima uređaj u našim vozilima tokom ljetnih dana neizbježna je stavka, ali se preporučuje umjereno korištenje zbog preopterećenja i kvarova na alternatoru zbog neprestanog rada ventilatora. Zbog neprestanog korištenja klime u vozilu dolazi do preopterećenja i kvarova na alternatoru.

Kad stignemo na svoje odredište i duže vrijeme ne koristimo vozilo, poželjno ga je parkirati u hlad i prekriti ga presvlakom kako bismo izbjegli kvarove na elektronici vozila i akumulatora koji nije otporan na povišene temperature i dug period ne pokretanja za vrijeme godišnjeg odmora. Ukoliko se vozilo ne koristi duže vrijeme može doći do blokiranja parkirne kočnice.

Kopirati
Drag cursor here to close