Gospodarsko vozilo

Najbolji dosad: razvijena peta generacija Comba koja nudi vodeću učinkovitost

Opel najavljuje petu generaciju svog kompaktnog i višenamjenskog gospodarskog vozila Comba.
AutoMoto / Flash | 27. 06. 2018. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi Opel Combo: prostrani transporter kompaktnih dimenzija s iznimnim tehnologijama

• Najbolji dosad: razvijena peta generacija Comba koja nudi vodeću učinkovitost
• Prvak prtljažnog prostora: prvoklasna zapremina prtljažnika od 4,4 m3 i nosivost do 1000 kg
• Savršen za velike terete: u prostor za teret stanu dvije euro palete
• Krajnje svestran: dostupan u kratkoj i dugoj verziji, kao podvozje s putničkom kabinom i s krovnim prozorom
• Vrhunske inovacije: trajna stražnja kamera i brojni pomoćni sustavi
• Povezan: informacijsko-multimedijski sustav najnovije generacije s dodirnim zaslonom dijagonale 20,3 cm
• Udobnost na razini osobnog automobila: grijani upravljač, jedinstven u segmentu, zajedno s grijanim prednjim sjedalima i dvozonskom klimatizacijom
• Dostupan uskoro: svjetska premijera i početak prodaje u rujnu

 Opel najavljuje petu generaciju svog kompaktnog i višenamjenskog gospodarskog vozila Comba. Novi Combo kombi razvijen je sa željom da se profesionalcima ponudi vrhunska učinkovitost i najmanji troškovi vlasništva u segmentu zahvaljujući posve novoj arhitekturi, genijalnim paketima opreme i jedinstvenim tehnologijama, pri čemu sve novo predstavlja ogroman korak naprijed u usporedbi s verzijom koja odlazi s tržišta.

Sa svojom svjetskom premijerom planiranom na sajmu IAA za gospodarska vozila u Hannoveru 19. rujna 2018. i knjigom narudžbi koja se otvara u rujnu, novi Combo nudi na izbor veliku ponudu varijanti, uključujući kraću verziju od 4,4 m, dugu verziju od 4,75 m, obje s kokpitima s dva ili tri prednja sjedala, te prostrani peterosjed u obliku podvozja s putničkom kabinom.

Opelov novi kompaktni transporter zasjenit će većinu konkurenata utovarnim kapacitetom do 4,4 m3, nosivošću do 1000 kg i utovarnom dužinom do 3440 mm za predmete i građevinski materijal. Za mnoge će profesionalce biti odlučujuća posebno praktična značajka udaljenosti između dva blatobrana koja omogućuje utovar euro paleta, pri čemu se u teretni prostor kraće verzije Comba mogu smjestiti dvije. Iznimno dugi predmeti kao što su dugačke daske mogu se utovariti pod kutem zahvaljujući opcionalnom krovnom prozoru. Tu je i jedinstvena značajka u segmentu također uvedena s novom generacijom Opel Comba: pokazatelj pretovarenosti utemeljen na senzoru koji pritiskom na gumb omogućuje vozaču da provjeri je li vozilo preopterećeno.

Uz to, novi Combo dolazi s još inovativnih tehnologija i do 19 pomoćnih sustava koji čine vožnju, manevriranje i transport stvari ili putnika jednostavnijim, sigurnijim i udobnijim. Opcionalna trajna stražnja kamera1 funkcionira kao digitalni retrovizor i znatno povećava vidljivost kod furgona ili posve natovarenih vozila.

Druga kamera u vanjskom retrovizoru sa suvozačeve strane osigurava da vozač više ne mora brinuti o mrtvom kutu na toj strani vozila. Novi Combo može biti opremljen i novim bočnim čuvarom – sustavom utemeljenom na senzorima koji sprječava nastanak udubljenja ili ogrebotina prilikom okretanja pri malim brzinama, upozoravajući vozača kad postoji opasnost da bok automobila udari u neku prepreku (stup, objekt, zid ili druga vozila).

Profesionalci čiji opis radnog mjesta sadržava vožnju po blatu, pijesku ili snijegu mogu nadograditi svoj Combo s pogonom na prednje kotače sustavom elektroničke kontrole držanja podloge IntelliGrip i postavkama koje odgovaraju njihovom radnom mjestu. To podrazumijeva 30 mm veću odignutost od tla, prednje i stražnje prečke koje povećavaju čvrstoću u slučaju prevrtanja, veći promjer guma i stražnje opruge promjenjive čvrstoće. A opcionalni ultramoderni informacijsko-multimedijski sustavu kompatibilni s platformama Apple CarPlay i Android Auto osiguravaju da se vozači bez problema snalaze u dolasku i na najudaljenije lokacije i odlasku iz njih.

“Opel Combo savršen je suradnik i nema posla koji je prezahtjevan za njega upravo zahvaljujući najvećem utovarnom prostoru u klasi. Uz to, dolazi s ultramodernim tehnologijama koje su prije bile dostupne samo u segmentu osobnih automobila. To čini Combo gospodarskim vozilom s dokazanim kvalitetama osobnog automobila kad se radi o pomoćnim sustavima, sigurnosti i udobnosti. Drugim riječima, sveobuhvatan automobil u svakom smislu“, rekao je glavni direktor prodaje i marketinga Peter Küspert.


Utovarni kapacitet većeg vozila: Combo kao višenamjenski transporter

Naziv Combo već je četiri generacije, počevši od 1987., sinonim za kompaktne, višefunkcijske transportere za profesionalce Prva generacija bila je utemeljena na Opel Kadettu, sljedeće dvije na tada aktualnim modelima Corse, a četvrta je bila rezultat suradnje s Fiatom. Nova, peta generacija razvijena je na posve novoj arhitekturi u Grupi PSA, bez sumnje vodećoj tvrtki u Europi kad se radi o proizvodnji i prodaji gospodarskih vozila. Stoga nije iznenađenje da se Combo vraća kao najkompetentnije vozilo na tržištu.

Dostupan je u raznim varijantama koje omogućuju nebrojene primjene:
• kao kraća verzija dužine 4,40 metara s međuosovinskim razmakom od 2785 mm, nosivošću do 1000 kg i zapreminom prtljažnog prostora od 3,3 do 3,8 m3 u koji se s lakoćom mogu staviti predmeti dužine do 3090 mm. Oni koji trebaju transportirati i duže predmete mogu naručiti Combo sa stražnjim dvokrilnim vratima i praktičnim krovnim prozorom. Potonji omogućuje prijevoz predmeta mase do 100 kg pod kutom, a da pritom nije potrebno držati vrata otvorenima.
• kao XL varijanta duga 4,75 metara s međuosovinskim razmakom od 2975 mm i zapreminom prtljažnog prostora do 4,4 m3 u koji se može smjestiti i radna oprema dužine do 3440 mm.

Mogućnost jednostavnog utovara krupnih predmeta kroz stražnja vrata s niskim utovarnim pragom od samo 557 mm još je jedna velika prednost. Između blatobrana čak i najkraćeg Comba ima dovoljno prostora da viljuškar utovari dvije euro palete, a posvećena je pažnja i sigurnosti: šest prstena za vezanje na podu i daljnja četiri opcionalna koji se montiraju u visini sredine utovarnog prostora pomažu sve držati na mjestu.

Novost za Opel je jedna važna sigurnosna značajka – takozvani pokazatelj pretovarenosti1. Nakon pokretanja motora sustav automatski mjeri masu utovarenog tereta ili pak vozač može pritiskom na gumb zatražiti od sustava utemeljenog na senzorima da izmjeri osovinsko opterećenje. Uključuje se bijela LED signalna žaruljica ako teret premašuje 80 % dopuštene nosivosti. Ako je masa tereta iznad ograničenja, uključuje se narančasta signalna žaruljica s uskličnikom.

Novi Combo nudi i rješenja za transport osoba i opreme u verziji podvozja s putničkom kabinom. Ekipa od pet ljudi uključujući vozača može udobno sjediti u kabini, dok je materijal za rad sigurno smješten iza pregrade. Stražnja se klupa može preklopiti i pregrada ukloniti iza prednjih sjedala ako je to potrebno. Otvor u pregradi osigurava da se mogu prevoziti i posebno dugački predmeti.

Opuštajuća vožnja: vrhunske tehnologije i udobnost kao u osobnom automobilu

Kad se radi o utovarnom prostoru, Combo je punokrvno gospodarsko vozilo, ali nudi i revolucionarne tehnologije jedinstvene u segmentu te razinu udobnosti za putnike izravno naslijeđenu od verzije Combo Life koja je po opremi pravi osobni automobil i prodaje se od početka lipnja.

Inovativni pomoćni sustavi kao što su trajna stražnja kamera1 osiguravaju izvanrednu vidljivost i čine vožnju još opuštenijom. Svatko tko je vozio transporter zna da gledanje na unutrašnji retrovizor može biti izazov, pa čak i nemoguće kad je vozilo posve natovareno ili u furgonskoj verziji. U tim slučajevima automobil se mora voziti uz gledanje na vanjske retrovizore, no kod Comba to nije tako. On može biti opremljen stražnjom kamerom koja na zaslonu informacijsko-multimedijskog uređaja prikazuje područje iza vozila. To s jedne strane olakšava manevriranje pomoću crta vodilica koje se prikazuju čim se odabere stupanj prijenosa za vožnju unatrag. S druge strane, prilikom vožnje unaprijed sustav prikazuje područje od 4 do 30 metara iza vozila te se može koristiti kao trajni digitalni unutrašnji retrovizor. Druga kamera1 smještena na vanjskom retrovizoru na suvozačevoj strani dodatno poboljšava ukupnu vidljivost. Čim se aktivira pokazatelj na suvozačevoj strani, na monitoru se prikazuje stanje na toj strani vozila, čime se znatno povećava sigurnost svih sudionika u prometu jer vozači Comba nemaju problema s mrtvim kutom.

Novi model dolazi još i s ultramodernim pomoćnim sustavima namijenjenim vozaču poznatim iz putničke verzije Combo Life. Ta je ponuda jedinstvena na tržištu i uključuje sljedeće:

• upozorenje na mogući sudar s vozilom ispred s prepoznavanjem pješaka i automatskim kočenjem u slučaju nužde ,
• pomoć pri držanju prometne trake,
• kontrolu vožnje nizbrdo,
• pametnu prilagodbu brzine,
• automatski tempomat,
• upozorenje na umor vozača
• i prepoznavanje prometnih znakova.

I na kraju, nova generacija informacijsko-multimedijskih sustava osigurava izvanredne ugrađene mogućnosti povezivanja. Sustavi Multimedia Radio i Multimedia Navi Pro kompatibilni s platformama Apple CarPlay i Android Auto mogu se lako kontrolirati putem istaknutog dodirnog zaslona u boji dijagonale 20,3 cm koji se lako dohvaća i s kojeg se lako čita. Integrirani navigacijski sustav uređaja s vrha ponude s kartama Europe i 3D navigacijom prikazuje ažuriranja primljena putem TMC-a (kanal s porukama o stanju prometa), osiguravajući tako da vozač uvijek odabere savršenu rutu kako bi došao do klijenata i izbjegao prometne čepove.

Još jedan dodatak udobnosti prije ili poslije posla predstavljaju grijana prednja sjedala, grijani upravljač – koji su jedinstveni u ovom segmentu i tipični za Opel – kao i udobna stražnja klupa. Za vrućih dana, pak, putnici mogu uživati u svježini zahvaljujući dvozonskoj kontroli klimatizacije.

Baš kao njegov brat iz svijeta osobnih automobila, Combo će dolaziti s ponudom živahnih i učinkovitih motora uparenih s modernim mjenjačima. Uz prvoklasnu zapreminu utovarnog prostora, razinu udobnosti sličnu osobnim vozilima i bogatu ponudu zabave u kabini, novi Opel Combo savršeno je gospodarsko vozilo za opće namjene koje nadilazi puke poslovne potrebe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close