Ima se, može se

Načelnik Stoca kupuje limuzinu od 60.000 KM

"Jednostavno, po našem je planu, evo stekli su se uvjeti da obnovimo vozni park", kazao je gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković.
AutoMoto / Flash | 17. 09. 2021. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Stolac pokrenula je tender za nabavu putničkog motornog vozila procijenjene vrijednosti od 60.000 KM bez PDV-a.

Načelnik Stjepan Bošković potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da se vozilo nabavlja za potrebe ureda načelnika koje će se koristiti za udaljena putovanja.

U tehničkim specifikacijama tenderske dokumentacije, traži se, između ostalog, nova limuzina minimalne dužine od 4,7 metara, putno računalo, tvornički ugrađeni parking senzori naprijed i nazad, automatski zatamnjivo unutarnje ogledalo i bluetooth interfejs za mobilni telefon.

Stekli uvjete

"On će biti za potrebe ureda načelnika, odnosno uprave, ovisno o putu i putovanjima koja nam budu na raspolaganju", kaže Bošković.

Na pitanje BIRN-a BiH da li je nabava opravdana, Bošković ističe kako je kupovina automobila predviđena planom javnih nabave ove institucije za 2021. godinu.

"Mi smo zadnje vozilo kupili 2013. godine, a ova vozila koja sad prodajemo, ona su kupljena 2007. godine nova. Tako da jednostavno po našem je planu, evo stekli su se uvjeti da obnovimo vozni park", objašnjava on, dodavši da je odluka o prodaji starog vozila donesena na sjednici Općinskog vijeća.

Prema njegovim riječima, ova institucija ima pet putničkih vozila koja se koriste za prijevoz djece s posebnim potrebama do škola u Mostaru i Stocu, a koja se isto tako koriste i za potrebe svih služba.

"A isto tako imamo i jedan kombi vozilo koje smo kupili zajedno sa našom Vladom županije, a isto tako za prijevoz djece", kaže on.

"Bezobrazno i bahato"

Predsjednik Udruženja "Slovo Gorčina" Gorčin Dizdar smatra kako je odluka da se za službeno vozilo izdvaja ova svota novca "krajnje bezobrazna i bahata", ali da nije iznenađujuća.

"Općinska vlast predvođena Stjepanom Boškovićem ne krije činjenicu da služi samo svojim i interesima stranačkih kolega i njihovih štićenika, dok se tobožnja opozicija mahom zadovoljava ‘mrvicama’ vlastitih privilegija", kaže Dizdar.

On tvrdi da općina posljednjih godina nije dodijela "niti jednu jedinu marku" podrške organizaciji festivala "Slovo Gorčina", kulturnog događaja duge tradicije i da nikada nije objavila rezultate konkursa za dodjelu sredstava nevladinom sektoru.

Rok za prijem ponuda na tender za novi putnički automobil je 7. listopad.

Pet milijuna za 150 automobila

Zamjenica urednika poslovnog portala Capital Svjetlana Šurlan kaže kako većina lokalnih zajednica u BiH prilikom kreiranja plana nabava ne vodi računa o stvarnim potrebama i prioritetima koje imaju građani.

"Tako imamo situacije da siromašne ili slabo i izrazito nerazvijene općtine radije troše novac na luksuzne automobile ili opremu ureda načelnika, putovanja i slično, dok istovremeno na svojoj teritoriji imaju stanovništvo kojem kasne socijalne doznake ili druge vrste pomoći koje su u nadležnosti lokalne uprave. Nije rijetkost da čujemo da neko selo nema vodu u 21 stoljeću i u tom slučaju svaka nabava lokalne zajednice koja ne ide u smjeru rješavanja osnovnih potreba građana treba da bude preispitana", smatra Šurlan.

Prema podacima Baze službenih automobile institucije i javne kompanije su tokom 2020. godine potrošile gotovo pet milijuna KM na kupovinu 150 službenih putničkih vozila, najveći dio nakon početka pandemije.

Kopirati
Drag cursor here to close