Nečije smeće je nekom drugom blago

Na njivi pronađen jedan od prvih primjeraka Land Rovera

Godine 1948. tvrtka Land Rover svoj prvi novi proizvod predstavila je na Amsterdam motor showu, iako to sad zvuči kao događaj prepun zabave, u to vrijeme Amsterdam je bio druga priča.
AutoMoto / Flash | 16. 01. 2018. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri primjera prototipa novog Land Rovera bila su izložena tad na štandu, naglašavajući britansku predanost ideju koja je stvorila američki Willys Jeep. Relativno maleno jednostavno cestovno vozilo s pogonom na sve kotače za svakodnevno korištenje koje se moglo popraviti sa komadom žice.

Kako kažu, ostatak je povijest! A za jedan od prvih lansiranih primjeraka Land Robera doista je bilo povijesti, a uskoro ga čeka i sretan završetak.

Ova 'hrđava kanta' sa fotografije je u biti jedan od tih prvih primjeraka koji su bili izloženi u Amsterdamu što je pravo blago! Izvorno napravljen 1948. godine sa upravljačem na lijevoj strani kao inženjerskim prototipom, zamijenjen je sa upravljačem na desnoj strani i nadograđen proizvodnim dijelovima motora napravljenih nešto kasnije te godine.

Do 1955. godine, Land Rover je završio svoje s autom i prodao ga. 25.lipnja 1955. godine ovaj automobil bio je na cesti noseći registarske oznake SNX 910. Između 1955. i 1968. automobil je promijenio pet vlasnika prije nego što je završio na nekoj njivi u Welashu daleko od otvorene ceste. Automobil je radio do 1988. godine kada je motor 'krepao'. To je bilo to. Dobri stari Land Rover nakog toga je poslan svom novom vlasniku u Birminghamu.

Novi vlasnik 'Landiea' je čuvao ispred kuće u iščekivanju da će projekt restauracije krenuti uskoro, ali to se nikad nije dogodilo. Automobil je tako godinama stajao vani, izložen svim vremenskim neprilikama Velike Britanije. Nemilosno vrijeme i korozija su Land Rovera tako izjedali sve dok jednog dana nije uočen. Automobil je prebačen u tvornicu u kojoj je napravljen, samo 10-tak kilometara od mjesta pronalaska.

Jaguar Land Rover's Class Works započeo je dugogodišnju restauraciju ovog veterana iz 1948. godine. 2018. godine će se obilježiti 70 godina otkako je Land Rover lansiran, i u znak zahvalnosti povijesti automobila, Land Rover je potvrdio da će patina i istrošena karoserija biti sačuvana i pokazana na proslavi.

Kopirati
Drag cursor here to close