Vitaljina i Gornji Brgat

Na dubrovačkom području otvorena dva granična prijelaza

Otvaranjem navedenih graničnih prijelaza Republika Hrvatska je do kraja ispunila četiri ključne preporuke u području nadzora vanjske granice te se dodatno približila formalnom zatvaranju i toga zadnjeg područja schengenske pravne stečevine.
AutoMoto / Flash | 14. 06. 2019. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na dubrovačkom području u petak su puštena u rad dva granična prijelaza (GP) - Vitaljina i Gornji Brgat, s otvaranjem navedenih GP-a Republika Hrvatska je do kraja ispunila četiri ključne preporuke u području nadzora vanjske granice te se približila formalnom zatvaranju schengenske pravne stečevine, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Jutros u 7 sati, za međunarodni promet putnika u cestovnom prometu otvoren je stalni granični prijelaz Vitaljina, javlja Hina.

Uz postojeću prometnu infrastrukturu, u funkciji su dvije ulazne i dvije izlazne trake. Sukladno, povećanim potrebama prometa i protočnosti, u svakom trenutku, mogu se otvoriti po tri ulazne ili izlazne trake, jer se radi o trakama koje su reverzibilne.

Otvaranjem GP Vitaljina, u svakom trenutku može se, u slučajevima prometnih nezgoda ili bilo kakovih događaja na GP Karasovići, uspješno preusmjeriti promet, ističu iz MUP-a RH.

Nova regulacija prometa povećat će protočnost prometa putnika preko graničnih prijelaza sa Crnom Gorom.

Na novoj lokaciji otvoren GP Gornji Brgat

Također, danas u 13 sati na novoj lokaciji otvoren je Stalni granični prijelazi za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Gornji Brgat.

Trenutačno je u funkciji jedna ulazna i jedna izlazna traka dok se već sljedećeg tjedna očekuje otvaranje još jedne promjenjive trake te još jedne dodatne za autobusni promet.

Hrvatska do kraja ispunila četiri ključne preporuke u području nadzora vanjske

Otvaranjem navedenih graničnih prijelaza Republika Hrvatska je do kraja ispunila četiri ključne preporuke u području nadzora vanjske granice te se dodatno približila formalnom zatvaranju i toga zadnjeg područja schengenske pravne stečevine, ističu iz MUP-a RH, javlja Hina.

Europska komisija ovoga je tjedna, odnosno 12. lipnja, formalno zatvorenima označila četiri područja schengenskoga acquisa: Schengenski informacijski sustav, policijska suradnja, pravosudna suradnja u kaznenim stvarima i zajednička vizna politika.

Krajem prošle, odnosno početkom ove godine Europska komisija je formalno zatvorenima označila tri područja: zaštita podataka, propisi o vatrenom oružju te povrat i ponovni prihvat.

Republika Hrvatska u ovom trenutku formalno ispunjava sve uvjete za članstvo u Schengenskom području u sedam od ukupno osam područja schengenskog acquisa, a zatvaranje zadnjeg područja očekuje uskoro, navode iz MUP-a RH, javila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close