SAD

Na aukciji Hitlerov Supermercedes

Hitlerov 'mercedes' na aukciji u SAD
AutoMoto / Flash | 28. 12. 2017. u 10:17 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Luksuzni ''Mercedes'' iz 1939. godine koji je nacistički vođa Adolf Hitler koristio za putovanja po Njemačkoj bit će ponuđen na aukciji u Arizoni sljedećeg mjeseca.

Osim što je nekada bio Hitlerov automobil, ta limuzina je jedna od samo četiri napravljene ovog modela – ''Mercedes Benz 770K groser'', poznatog i kao „Supermercedes“.

Sa motorom zapremine 7,7 litara, sposobnim da razvije 160 kilometara na sat, automobil je bio moćni propagandni simbol Trećeg rajha, u kojem se Hitler često vozio stojeći na prednjem sjedištu tijekom mitinga.

Kategoriziran kao ''Povijesni najznačajniji automobil ikada ponuđen na javnu prodaju'', impozantni kabriolet sa četvoro vrata biće ponuđen na aukciji u Scottsdale 17. siječnja.

Vozilo, koje je nekada na sebi imalo registarsku tablicu „IA 148461“, korišteno je, između ostalog, u pobjedonosnoj paradi kroz Berlin nakon zapanjujuće pobjede nad Francuskom i za Hitlerovu posjetu talijanskom diktatoru Benitu Mussoliniju.

Krajem rata je pao u ruke američkih snaga u Francuskoj, koje su ga, očigledno ne znajući za njegovo porijeklo, uvrstile u vojni vozni park.

Nakon rata je kratko bio u privatnom vlasništvu u Belgiji, a onda je prebačen u SAD, u Grinvil, u Biro veterana u Sjevernoj Karolini. Korišten je u vojnim paradama.

Početkom 2000-ih, prodan je europskom kolekcionaru, a 2009. godine ruskom milijarderu. Američki mediji pišu da bi na aukciji mogao da dostigne nekoliko milijuna dolara, prenosi RTS.

Kopirati
Drag cursor here to close