Zaigrao se

Musk zaradio tužbu zbog tvitanja o privatizaciji Tesle

Kada je u kolovozu putem Twittera najavio da planira Tesline dionice povući s burze i da za to ima osigurana sredstva, Elon Musk možda je prekršio nekoliko američkih zakona.
AutoMoto / Flash | 28. 09. 2018. u 18:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Tesle Elon Musk sedmoga je kolovoza ove godine na Twitteru bombastično, ali i prilično lakonski, najavio kako planira dionice ove kompanije povući s burze, te kako za to već ima osigurana financijska sredstva. Ova je objava došla u vrijeme svojevrsnog Muskovog "obračuna" s kritičarima i onima koji jedva čekaju pad cijene dionice Tesle (tzv. shorteri), a ovaj je tvit pozitivno utjecao na tu dionicu. Njezina se cijena počela penjati prema ciljanoj vrijednosti od 420 dolara po kojoj je Musk navodno planirao otkupljivati dionice od zainteresiranih dioničara.

Kasnije je ovaj plan povučen, a Musk se kroz priopćenje pokušao "oprati" od krivnje i izvući od istrage nadležnih organa – jer, naime, u trenutku objave namjere otkupa dionica nije imao nikakav fiksni dogovor oko financiranja tog pothvata. Američku komisiju za vrijednosne papire (SEC) ipak nije tako lako "preveslati", pa je njihova istraga nastavljena. U konačnici ona je ovoga tjedna završila podizanjem tužbe protiv Muska.

SEC je na federalnom sudu na Manhattanu službeno pokrenuo postupak protiv šefa Tesle zbog "namjerne objave niza obmanjujućih izjava" vezanih uz privatizaciju kompanije, i to "korištenjem mobilnog telefona usred burzovnog trgovinskog dana". Svoje namjere nije ni sa kime podijelio prije toga, nego je o namjeri otkupa dionica obavijestio 22 milijuna svojih followera na Twitteru. "O svemu nije izvijestio niti burzu Nasdaq, kako nalažu njezina pravila", stoji u službenoj optužbi, javlja Bug.hr.

Musk je znao da nema osigurana sredstva za otkup dionica, nikad ni sa kime nije dogovorio otkupnu cijenu od 420 dolara, nije se savjetovao s dioničarima, niti je provjerio kakva bi sve pravila morao poštivati u procesu privatizacije, tvrde tužitelji. Dionica Tesle, oko koje se cijela ova priča vrti, nakon objave vijesti o SEC-ovoj tužbi odmah je izgubila oko 10% svoje vrijednosti.

Američki regulator SEC traži kaznu za Muska u vidu zabrane obnašanja dužnosti direktora u javnoj kompaniji.

Oglasio se i Musk

Elon Musk se oglasio povodom podizanja tužbe: "Ovaj neopravdani potez SEC-a čini me duboko rastuženim i razočaranim. Oduvijek sam postupao u najboljem interesu istine, transparentnosti i investitora.

Integritet je najvažnija vrijednost u mojem životu i činjenice će pokazati da ga nikad nisam kompromitirao na ovaj način", poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close