Niđe veze

Mučki pokušaj udara na električnu budućnost automobila?

AutoMoto / Flash | 24. 04. 2019. u 08:32 Bug.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije nekoliko dana prenijeli  smo vijest o rezultatima donekle kontroverzne studije njemačkog IFO instituta koja je pokazala da u životnom vijeku električnih automobila, od proizvodnje do kraja korištenja, oni po prijeđenom kilometru zagađuju okoliš i do 28% više nego dizelski automobili, prenosi Bug.hr.

Portal Electrek.co donosi analizu koja razotkriva znanstvene pogreške koje su dovele do, smatraju, krivih zaključaka. Kao prvo, treba imati na umu da se radilo o studiji na primjeru njemačke elektroenergetske mreže u kojoj se velik dio energije dobiva i dalje iz "nečistih" izvora poput ugljena.

Nadalje, studija je, kao i neke prethodne, uračunala u ugljični otisak utjecaj automobilskih baterija kao da se one nakon prevaljenih 150.000 kilometara bacaju i postaju opasni otpad – što, dakako, nije slučaj, prenosi Bug.hr. Gotovo svi proizvođači baterija i automobila ulažu napore da se materijali iz baterija recikliraju.

No, možda i najveća pogreška IFO-ve studije jest što je kod električnih automobila uspoređeno zagađenje nastalo u cijelom životnom ciklusu, dakle od proizvodnje baterija i vozila pa do kraja životnog vijeka. Kod dizelskih vozila, s druge strane, nije uračunat ugljični otisak nastao prilikom proizvodnje dizelskog goriva i prijevoza istoga od mjesta proizvodnje do mjesta potrošnje.

Još jedna ne sasvim ispravna kalkulacija uzima u obzir NEDC standard za računanje ciklusa vožnje i potrošnje, a taj standard kao takav nije sasvim pouzdan i polako se izbacuje iz upotrebe, tvrdi Electrek.co.

Zašto i kako je došlo do ovako manjkavo izrađene studije i očito nelogičnih i pogrešnih rezultata, nisu htjeli špekulirati.

Kopirati
Drag cursor here to close