Sigurnost prometa

Mostarske vozače ne zanima novi zakon

AutoMoto / Flash | 16. 02. 2017. u 14:08 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

AMK Mostar je proveo akciju kontrole poštivanja odredbi izmjena novog zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Akcija je provedena na više lokacija u gradu Mostaru i trajala je dva dana. Usmjerena je bila na vezivanje sigurnosnog pojasa u vozilu i korištenje mobilnih telefona od strane vozača motornih vozila.

Prvi dan akcije je bio 13. veljače 2017. dok još nisu stupile na snagu izmjene zakona, a drugi dan akcije je bio 15. veljače 2017. tj. prvi dan stupanja i primjene izmjena zakona.

Akcija je provedena vizualnim praćenjem i evidentiranjem vozača u gradu Mostaru. Usporedbom rezultata nakon akcije došlo se do sljedećih podataka.

Prvi dan akcije je od evidentiranih 150 vozača samo ih je 15 koristilo sigurnosni pojas (10 %), a drugi dan od evidentiranih 150 vozača samo 60 vozača je koristilo sigurnosni pojas (40%). Ipak je evidentan porast korisnika pojasa nakon povećanja kazni za prekršitelje zakona.

Zanimljivo je da od evidentiranih 20 vozača taxi vozila u oba dana niti jedan vozač nije koristio sigurnosni pojas za vezivanje.

Po pitanju korištenja mobitela u vožnji, prvi dan od evidentiranih 100 vozača 56 ih je koristilo mobitel tijekom vožnje. Drugi dan od evidentiranih 100 vozača 53 su koristili mobitel tijekom upravljanja vozilom.

Zaključak dvodnevne akcije provedene u gradu Mostaru je da vozači u velikom broju se ne pridržavaju Zakona o sigurnosti prometa na cestama i ne mare na nove više kazne koje su predviđene u istom zakonu.

Kopirati
Drag cursor here to close