Sami 'muzejski' primjerci

Mostarom se vozi skoro 5.000 automobila starijih preko 30 godina

AutoMoto / Flash | 26. 09. 2017. u 11:30 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 1.1.2017. godine tijekom tehničkog pregleda automobila vrši se i eko test nakon čega se automobilu dodjeljuje eko-kategorija u koju spada po količini zabilježenih ispušnih plinova. Od početka godine u Mostaru je do danas proveden eko-test nad 27 810 automobila.

Automobili koji ne zadovoljavaju niti kategoriju 1, označeni su pod oznakom EK

Svake godine od 22.-26.rujna održava se Europski tjedan mobilnosti kako bi se potaklo lokalne vlasti na promicanje alternativnih vrsta prijevoza, te pozvalo stanovnike da isprobaju neku vrstu javnog prijevoza.

Hercegovačko-neretvanska županija kao i većina Bosne i Hercegovine Europski tjedan mobilnosti je skoro pa u potpunosti zaboravila. Ponegdje možda, kao i u Mostaru je prošao 'obilježeno' pa se par djelatnika gradske uprave provozalo biciklima oko zgrade Gradske uprave, eto, čisto da se zabilježi koja fotografija i napiše nešto, dok je u Europi 2474 gradova iz 50 zemalja raznim programima i akcijama obilježilo Europski tjedan mobilnosti što ovu godini čini rekordnom.

Dok Francuska uvodi nove ekološke koje su toliko rigorozne da sa jednim dizelom iz 1997. krenete put Pariza, vaš put bi se brzo priveo kraju. Središnjoj zoni Pariza ne smiju 'ni primirisati' dizeli proizvedeni od 1997. do 2000. godine, tako da od 32 milijuna registriranih automobila u Francuskoj, skoro dva milijuna ne smije do Pariza. Nije Francuska jedina. Tako i njemački gradovi poput Munchena i Stuttgarta zbog povećanja štetnih plinova na gradskom području razmišljaju o zabrani dizelskih automobila na cjelokupnom gradskom području. Revolucija automobila koja se trenutno događa u svijetu vjerojatno je jedan od razloga što se digla hajka na dizele.

No, na našim cestama možete sresti automobil ili čak autobus koji prevozi djecu i otrovati se vozeći iza njega.

Dok europske zemlje subvencioniraju kupovinu električnih automobila, Bosna i Hercegovina ne nudi nikakav poticaj ni na kupovinu ni uvoz.

Kopirati
Drag cursor here to close