Sastanak s ministrom

Moguće smanjenje poreza za uvoz električnih automobila u BiH

Stvaranje uvjeta za uvoz ovakvih automobila važno je sa aspekta korištenja obnovljivih izvora energije, ali i smanjenja zagađenja, istaknuto je na sastanku.
AutoMoto / Flash | 19. 06. 2018. u 15:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je u utorak sastanak sa predstavnicima Gospodarske komore FBiH, u cilju razmatranja inicijative za smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon. 

''Dramatične promjene će se dogoditi na tržištu električnih automobila u narednih pet do deset godina i mi moramo pratiti te trendove. U svijetu je prošle godine predato blizu milijun električnih automobila i taj broj se iz godine u godinu udvostručuje, a u našoj zemlji registrirano je svega 18 ovakvih automobila, što je dovoljno upozorenje'', istaknuo je na sastanku ministar Šarović, pojašnjavajući da je BiH jedna od rijetkih zemalja u Europi koja ne nudi nikakve povlastice za uvoz električnih automobila. 

Stvaranje uvjeta za uvoz ovakvih automobila važno je sa aspekta korištenja obnovljivih izvora energije, ali i smanjenja zagađenja, istaknuto je na sastanku. 

Nažalost, Bosna i Hercegovina je na prvom mjestu u Europi kada je u pitanju broj smrtnih slučajeva zbog zagađenja zraka, a procjenjuje da 30 posto zagađenja dolazi iz ispušnih plinova automobila. S tim u vezi, istaknuta je i inicijativa da se kod uvoza polovnih vozila razmotri uvođenje standarda većeg od sadašnjeg Euro 4. 

Imajući u vidu obaveze BiH prema europskim direktivama iz oblasti energetike i zaštite od zagađenja, te svjetske trendove u oblasti automobilske industrije, dogovoreno je da se u sljedećem razdoblju iniciraju šire javne rasprave o mogućim izmjenama zakonske regulative u toj oblasti, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close