Sigurnost

Milimetarski radar za zaboravne roditelje

Alarm će se oglasiti ako se vjeruje da je netko zarobljen u automobilu, a vlasnik automobila dobit će obavijest bilo putem aplikacije ili SMS-a.
AutoMoto / Flash | 09. 08. 2020. u 22:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada roditelji bez razmišljanja ostave svoju djecu zaključanu u automobilu, rezultati mogu biti smrtonosni, posebno za vrijeme vrućih ljetnih dana.

Revija HAK piše kako Great Wall Motors, najveći kineski proizvođač SUV-ova, želi to spriječiti provjerom vitalnih znakova u novim automobilima.

''Nakon što se motor vozila isključi i sva vrata zaključaju, sustav koristi milimetarski radar za pronalaženje znakova života unutar kabine automobila'', navode iz tvrtke.

Istraživanje je pokazalo da ti visokofrekventni elektromagnetski valovi mogu otkriti otkucaje srca i disanje kod ljudi i životinja. Alarm će se oglasiti ako se vjeruje da je netko zarobljen u automobilu, a vlasnik automobila dobit će obavijest bilo putem aplikacije ili SMS-a.

Djeca su posebno podložna toplotnom udaru u vozilu jer njihova tjelesna temperatura raste brže nego odraslima, ističe američka Državna uprava za sigurnost cestovnog prometa.

Podaci koje vodi Sveučilište San Jose, pokazuju da od 1998., samo u SAD-u godišnje umre prosječno 39 djece nakon što su ostala zatvorena u vrućem automobilu, navodi portal Hrvatskog auto-kluba.

Kopirati
Drag cursor here to close