Budućnost

Michelin planira 'drvene gume'

Cyrille Roget, Michelinov direktor znanosti i inovativne komunikacije izjavio je kako je plan u budućnosti stvoriti dugovječnije gume, a eksperimenti s drvnim otpadom su se pokazali kao jedno od rješenja.
AutoMoto / Flash | 24. 07. 2018. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski proizvođač guma kazao je za magazin Motoring  o svojim planovima u uvođenju drva u gume, a sve da bi se odmakli što dalje od nafte.

Cyrille Roget, Michelinov direktro znanosti i inovativne komunikacije izjavio je kako je plan u budućnosti stvoriti dugovječnije gume, a eksperimenti s drvnim otpadom su se pokazali kao jedno od rješenja. Proizvođač guma ugradit će elastomere iz drveta kako bi zamijenio sadržaj ulja u gumama. Trenutna situacija u proizvodnji guma je takva da 80 posto materijala pronađenih u gumi dolazi iz nafte. Taj postotak bi trebao pasti na 20 posto do 2048. godine, smatra Michelin.

"Drveća rastu posvuda, tako da ponovo distribuirate priliku da svatko ima lokalne izvore, a oni su obnovljivi", kazao je Roget.

Gledajući što dalje u budućnost, Michelin planira ne samo gume od drva, već i jedan set guma za cijeli životni vijek automobila. Tvrtka vjeruje da će 3D print napraviti revoluciju u proizvodnji gume. Danas vozači moraju fizički mijenjati gume nakon što se gazište potroši, a 3D printeri mogli bi ispuniti potrošena mjesta na gumi, to jest, 3D printer će ispisati novi sloj kada gazni sloj bude doveden do nesigurne razine.

Kako kaže Cyrille Roget, ova tehnologija će stići za najmanje 15 godina, no guma od drveta bi trebala stići za nešto manje od dvije godine.

Kopirati
Drag cursor here to close