Robot na cesti

Mercedes prikazao autonomni sigurnosni trokut za automobile

U slučaju bilo kakve nezgode automobili budućnosti mogli bi na cestu ispustiti malenog robota koji će na potrebno mjesto odnijeti trokut i tako upozoriti sve druge vozače na opasnost.
AutoMoto / Flash | 23. 05. 2019. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sigurnosni trokut zakonski je propisani dio opreme automobila i služi – zna to svatko tko je ikada pohađao autoškolu – da se postavi najmanje 100 metara prije prometne nesreće ili kakve druge opasnosti koja se na cesti može naći. Sastoji se od tri plastične stranice s reflektirajućim površinama, te se rasklapa i postavlja ručno. No, ako pitate Mercedesove stručnjake, nije nužno da će tako biti i u budućnosti.

Mercedes-Benz je, naime, a sklopu svojeg sigurnosnog koncepta ESF 2019 predstavio nadogradnju sigurnosnog trokuta kojim on postaje – robotiziran. U slučaju da se dogodi prometna nezgoda ili kvar automobila, koncept Warning Triangle 4.0 automatski bi trebao biti ispušten sa zadnjeg kraja vozila, te se samostalno uputiti na mjesto na cesti na kojem će najbolje upozoriti vozače na opasnost.

Ovo rješenje možda izgleda kao suvišno kompliciranje inače prilično jednostavne tehnologije, no Mercedesovi ljudi zaduženi za sigurnost smatraju da autonomni trokut može pomoći u povećanju sigurnosti prometa na cestama, javlja Bug.hr.

Primjerice, dogodi li se nesreća s više teže ozlijeđenih osoba, nitko u tom slučaju ne može postaviti trokut na cestu, što izlaže i druga vozila opasnosti i može dodatno pogoršati situaciju. Neposredno nakon takve nesreće robotski bi trokut mogao spasiti poneki život.

Osim ovog samohodnog trokuta Mercedes je predstavio i koncept trokuta ugrađenog u krov vozila koji se automatski podiže u slučaju nezgode. Oba rješenja sastoje se od LED panela koji svjetlošću dodatno obilježavaju mjesto nezgode.

 

Kopirati
Drag cursor here to close