Cape Town

Mercedes predstavio svoju prvi pick-up! Stigla X-klasa

AutoMoto / Flash | 19. 07. 2017. u 09:41 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova X-klasa označava novu stranicu za Mercedes jer tvornica iz Stuttgarta dosad nije imala pick-up u ponudi. U ponudi će od početka biti tri motora, jedan benzinski i dva dizelska uz 4Matic pogon na sve kotače

Konceptnu X-klasu upoznali smo u listopadu prošle godine s ozbiljnom najavom serijskog modela. I evo ga! Mercedes je večeras u Cape Townu predstavio svoj prvi pick-up, X-klasu koja svjedoči tomu da danas doista više nema barijera i da svi žele svojim modelima sudjelovati u što više klasa. Tako su u Daimleru procijenili kako bi im dobro došao i jedan pick-up u programu, no X-klasu nisu radili od nule ili na temelju nekog svog postojećeg terenca već su se poslužili izlogom partnera, alijanse Renault-Nissan s kojom već dulje vrijeme dijele platforme i tehnologije kod pojedinih novih modela, piše Jutarnji list.



Novi pick-up u osnovi je Nissan Navara (i Renault Alaskan) no naravno da X-klasa s velikom srebrnom zvijezdom na masci hladnjaka vozi u smjeru premiuma i onih koji će rado platiti za brend i premium dojam kod svog novog pick-upa. Stoga je prema riječima ljudi iz Mercedesa zaduženih za razvoj napravljen veliki odmak od Nissanovog teretnjaka u svim pogledima.



Valja pritom priznati da X-klasa djeluje doista impresivno i moćno, a dimenzije su također u skladu s klasom: u duljinu mjeri 5,34 metra, široka je 1,92 metra dok međuosovinski razmak iznosi 3,15 metara. Pritom može na leđima ponijeti čitavu tonu tereta i povući čak 3,5 tona. Vanjske linije i detalji već su viđeni kod ostalih Mercedesa u SUV gami, s velikom maskom hladnjaka s dvije masivne poprečne prečke te karakterističnim farovima, pa X-klasa djeluje poput modela GLS s teretnim prostorom straga.

U unutrašnjosti sve djeluje robusno s obzirom na namjenu vozila, no prisutan je mercedesovski premium dojam s tipičnim dizajnom instrumenata, upravljača, četverostrukih otvora ventilacije, a tu je i 5,4 inčni zaslon multimedije, ili 8,4 inčni uz doplatu. Doplata su i vrhunska kožna sjedala koja se putem elektrike mogu idealno namjestiti dok brošure kazuju kako straga ima dovoljno prostora za smještaj tri odrasle osobe. Što se tiče motora u ponudi su od početka tri motora - Nissanov 2,3-litreni četverocilindarski turbo dizelaš u modelima X220d i X250d sa 163 i 190 KS te benzinac od 165 KS. Sva tri motora stižu u paru sa 6-stupanjskim ručnim ili po želji sa 7-stupanjskom automatikom. Moćni turbo dizelski V6 motor s 258 KS i 500 Nm u model X350d stiže kasnije tijekom godine.



Od svih modela dostupan je 4Matic pogon na sve kotače sa zaključavanjem stražnjeg diferencijala i s pet različitih modova za vožnju - Comfort, Eco, Sport, Manual i Off-road, dok se stalni pogon najavljuje za kasnije. Cijene za Hrvatsku nisu poznate no u Njemačkoj će od listopada startati od 27.300 eura s uračunatim porezom. Osim u Europi X-klasa će se nuditi i na tržištima poput Brazila, Argentine, Južnoafričke Republike i Australije, no zanimljivo je ne i u Sjedinjenim Državama. Prema onom što smo uspjeli dokučiti iz razgovora s ljudima iz Mercedesa, za američko je tržište nova X-klasa jednostavno premalena, premda se radi o tržištu koje upravo guta ovakvu vrstu automobila.





Kopirati
Drag cursor here to close