Pogledajte kako funkcionira

Mercedes pokazao novi upravljač svojih F1 bolida

Iako su neki detalji i funkcije uvijek tajna, zanimljivo je pogledati kako izgleda i radi ovogodišnji model upravljača Formule 1 izrađen u Mercedesu.
AutoMoto / Flash | 19. 03. 2019. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklog je vikenda u Australiji otvorena ovogodišnja sezona svjetskog prvenstva Formule 1. Utrka je bila obilježena odavanjem počasti prošloga tjedna iznenada preminulom legendarnom direktoru utrka, Charlieu Whitingu, a pobjedu na stazi u Melbourneu odnio je vozač tima Mercedes-AMG Petronas Motorsports, Valteri Bottas.

Upravo Bottas je i glavni akter kratkog, ali zanimljivog videa koji prenosimo unutar ove vijesti. Uz svoje kolege iz Mercedesovog tima pokazao je kako izgleda i na koji način funkcionira ovogodišnji upravljač njihovih bolida. Ponešto izmijenjen u odnosu na lanjski, i ovogodišnji je upravljač izrađen oko velikog broja tipki, i na temelju uputa koje su dali sami vozači, piše Bug.hr.

Tipkala, prekidači i kotačići na ovom upravljaču tipa su kakav se koristi i u borbenim zrakoplovima, dovoljno su čvrsti i izdržljivi, a opet omogućavaju vozaču da pri velikim brzinama i vibracijama, te u rukavicama, njima precizno upravlja. Ključno je i da su sve tipke smještene tako da se do njih može doći jednim pokretom, bez puštanja upravljača.

Gumena hvatišta za ruke modelirana su prema šakama vozača, a na svakom F1 vikendu koriste se po tri komada – primarni, rezervni i eksperimentalni upravljač, na kojem se isprobavaju novi dodaci i funkcije, piše Bug.hr.

Mape motora, postavke diferencijala, mijenjane brzina, radio komunikacija, uključivanje DRS-a i drugih dodataka – sve lokacije i funkcije vozač mora znati napamet i istrenirati se kako bi precizno i efikasno baratao ovim malim tehnološkim čudom.

Kopirati
Drag cursor here to close