Ostavlja jedinstveni utisak

Mercedes-Benz predstavio potpuno novu B-klasu u Parizu

Nova Mercedes-Benz B-Klasa stavlja naglasak na sportski duh Sports Tourer-om. On izgleda još dinamičnije u odnosu na prethodni model i agilnija je na putu dok u isto vrijeme nudi veći nivo komfora.
AutoMoto / Flash | 02. 10. 2018. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Avangardna unutrašnjost ostavlja jedinstven utisak svojim prepoznatljivim dizajnom komandne table. Jedna od glavnih odlika upravljačke ploće je masivni osnovni dio koji se spušta ka putnicima i prosječen je u oblasti vozača i suvozača. Intuitivni korisnički interfejs prilagodljivog MBUX multimedijalnog sistema postavljaju nove standard.

Njegove izuzetne karakteristike uključuju brilijantnu grafiku, "Hey Mercedes" glasovno  naređivanje, “touch screen” u standard i funkcije kao što su MBUX Augmented Reality. Kada je u pitanje aktivna sigurnost, vrhunski pomoćni sistemi za vožnju čine B-Klasu liderom u segmentu zahvaljujući funkcijama prenesenim sa S-Klase. Uz to, unutrašnjost vozila je prostranija, dok su motori efikasniji i čistiji. Osmo-stupanjski mjenjač sa duplom spojnicom će po prvi put biti ugrađen na B-Klasi. Početak prodaje nove B-Klase je predviđen za 3. prosinac 2018., pri čemu će isporuka početi u veljači 2019-te.

"Praktičnija nego ikad, sa još više stila/(elegantnija nego ikad)" su riječi kojima je Britta Seeger, član Upravnog odbora Daimler AG, odgovorna za Mercedes-Benz Cars Sales, karakterizira novu B-Klasu.

"U našem portfolio kompaktnih vozila, ovo je savršeno vozilo za cijelu porodicu. Istovremeno MBUX – novi Mercedes-Benz User Experience – osigurava B-Klasi potpuno novo iskustvo za stranke svojim funkcijama koje su nekada bile rezervirane za vozila luksuzne klase."

"Najnoviji model posljednje generacije kompaktnih vozila Mercedes-Benz-a, B-Klasa ispisuje I dalje upečatljivo poglavlje u priči o uspjehu dinamičnih Mercedes-Benz Sports Tourer-a," kaže Gorden Wagener, Glavni dizajner Daimler AG-a. "Svojim emocionalnim i u isto vrijeme čistim dizajnom, nova B-Klasa se utapa u dizajn jezik Senzualne Čistoće."

Ideja dizajnera je bila da učini da se B-Klasa vizualno ističe u svijetu minivan vozila. Ta ideja je prihvaćena i izvedena, pomoću dugog među-osovinskog rastojanja (2729 mm) sa kratkim prepustima, i linijom krova koja se lagano spušta kao i većim točkovima dimenzije 16 do 19 inča, kako bi se naglasila dinamičnost proporcija. Relativno spljošten, istureni prednji dio vozila sa tečnim prijelazom sa poklopca motora na A-stub I na vjetrobransko staklo, zajedno sa snažnim bokovima vozila, naglašava sveukupni sportski izgled.

Također ovo važi i za glavna svjetla niskog profila, čija je visoko kvalitetna unutrašnjost, sa visokim nivoom detalja i preciznosti dostupna već za osnovni modle sa H7 sijalicama i LED dnevnim svetlima. U slučaju poručivanja LED glavnih svjetala ili većeg nivoa opreme. B-Klasa posjeduje svoju osobnu prepoznatljivu formu dnevnih svjetala u obliku dvostruke baklje. Opciona MULTIBEAM LED glavna svjetla imaju posebno naglašen sportski izgled. Ovaj tip svjetala omogućava brzo, elektronski kontrolirano prilagođavanje glavnih svjetala trenutnim uvjetima u prometu. Ova opcija je sada prenijeta sa vozila luksuzne klase, i imala je svoje prvo pojavljivanje na novom modelu A-Klase. Zahvaljujući ovom sistemu B-Klasa ima prepoznatljiv i upadljiv izgled i dodatne sigurnosne funkcije.

U zadnjem dijelu, širina vozila je naglašena dvodjelnim zadnjim svjetlima, reflektorima koji su integrirani u zadnji branik i prepoznatljivom crnom oblašću branika u donjem dijelu koja posjeduje izgled difuzora sa krom lajsnom. Veliki krovni spojler, zajedno sa crnim usmjerivačima zraka visokog sjaja na bokovima zadnjeg vjetrobrana, osigurava poboljšane aerodinamičke karakteristike dok u isto vrijeme ostavljaju utisak sportskog vozila.

Koeficijent otpora zraka kod nove B-Klase u zavisnosti od opreme kreće se od 0.24 (prethodni model: 0.25). Niža linija krova dalje doprinosi najboljem rezultatu u toku zraka u klasi zahvaljujući manjem profilu zadnjeg dijela vozila. Pored toga inženjeri aerodinamike su smanjili buku koja nastaje od vjetra zahvaljujući radu na svakom detalju spoljašnjosti vozila. Prednosti : održavanje visokog nivoa pažnje kao i mogućnost vođenja opuštenog razgovora u kabini vozila.

Poboljšana geometrija sjedišta i niža pojasna linija osiguravaju još bolji osećaj prostranosti nego kod prethodnog modela. Vozač sjedi 90 milimetara više nego u novoj A-Klasi, zahvaljujući čemu ima izuzetno dobar pregled oko vozila – također zahvaljujući optimiziranom poprečnom presjeku stubova krova, koji zaprečuju pogled u manjoj mjeri nego ranije.

Unutrašnji dizajn : revolucija, drugi dio

Unutrašnjost B-Klase je avangardna baš kao i mnogo puta hvaljena arhitektura unutrašnjosti nove A-Klase, a opet je prepoznatljiva: dok je kod srodnog modela komandna tabla podijeljena u dva osnovna horizontalna tijela, kod B-Klase je komandna tabla izvedena kao jedno tijelo, koje se lagano spušta ka putnicima na prednjim sedištima i prosječen je u oblasti vozača i suvozača. Prostor ispred vozača je iskorišten za smještaj slobodno-stojećeg ekrana, koji dolazi u tri verzije: sa dva ekrana dijagonale 7-inča (17.78 cm), sa jednim ekranom dijagonale 7- i drugim dijagonale 10.25-inča (26 cm) i, kao Widescreen verzija sa dva ekrana dimenzije 10.25-inča. Head-up prikaz je također opciono dostupan.
Pet okruglih otvora za ventilaciju imaju izgled visoko-tehnološke turbine sa fino stiliziranim usmjerivačima zraka, inspiriranim svijetom avijacije. U okviru linije opreme Style, na unutrašnjoj ivici otvora se nalazi ukrasna lajsna u boji koja naglašava i daje izgled raketnog motora u fazi naknadnog sagorijevanja (afterburner). Centralna konzola sa touch-komandama i sistem za unos komandi je izveden u vidu crnog panela slično kao kod E-Klase. Ambijentalno osvetljenje sa 64 boje i deset svijetova boja, predstavlja jedinstven prodajni argument u ovoj klasi vozila, i omogućava individualna podešavanja koja mogu odgovarati raspoloženju korisnika.

Foto: Mercedes-Benz  / Mercedes-Benz predstavio potpuno novu B-klasu u Parizu 

Sjedišta nude ravniji i samim tim komforniji položaj sjedenja kao i veći nivo mogućnosti za podešavanja, čime se također povećava prostor za glavu u kabini. Također veća je i širina vozila: pri širini od 1456 milimetara (plus 33 mm), prostor za laktove naprijed sada ima dimenzije vozila srednje veličine.

ENERGIZING Seat Kinetics: daje podršku promjeni stava sjedenja

Uz klimatizaciju i multikonturna sedišta sa masažnom funkcijom, novu B-Klasu je moguće opremiti i sa opcionim dodatkom koji je ranije bio rezerviran samo za mnogo viši segment vozila. Ovo otvara put za postizanje još boljeg komfora sedenja.

Nova funkcija „ENERGIZING seat kinetics“ je posebno dobra za Vaša leđa. Ovaj sistem može pružiti podršku ortopedski korisnim promjenama stava pri sjedenju tako što će u redovnim intervalima praviti male promjene ugla sjedalnog dijela sjedišta i naslona sjedišta. Inovacija je dostupna za prednja sedišta u kombinaciji sa potpuno električno podesivim sjedištima sa memorijskom funkcijom.

Varijabilna zadnja sjedišta i optimiziran oblik prtljažnika

Unutrašnjost vozila je fino dorađena na mnogo detalja: poboljšanja u vidu položaja centralnog tunela omogućavaju lakši pristup srednjem sjedištu nazad. Naslon zadnjeg sjedišta dolazi standardno sa podjelom od 40:20:40. Zavisno od verzije počev od sredine 2019-te biće moguće pomjeriti zadnja sjedišta za 14 centimetara i biće omogućeno postavljanje naslona zadnjih sjedišta pod strmijim nagibom kako bi se osiguralo više prostora za prtljag iza zadnjih sjedišta pri čemu zapremina prtljažnika varira između 455 i 705 litara. Pored toga što je zapremina ugrubo gledano gotovo ista kao i kod prethodnog modela, prtljažnik se može efikasnije koristiti zahvaljujući unapređenjima u dizajnu.

U slučaju oborenih zadnjih sjedišta i utovaru prtljaga do „krova“ prtljažnik koji je potpuno ravan zahvaljujući podesivom podu prtljažnika može imati do 1540 litara zapremine iza prednjih sjedišta. Oboriv naslon suvozačevog sjedišta (opcija, dostupna od sredine 2019-te) omogućava transport prtljaga još veće dužine.

EASY-PACK poklopac prtljažnika je takođe opciono dostupan. Poklopac prtljažnika se može komforno otvoriti ili zatvoriti automatski pritiskom na taster, čak i pokretom noge u kombinaciji sa opcijom HANDS-FREE ACCESS.

MBUX – Mercedes-Benz User Experience: jedinstveno iskustvo

Sve što važi za A takođe važi za B: nova B-Klasa je drugi model poslije A-Klase koji posjeduje MBUX (Mercedes-Benz User Experience) multimedijalni sistem, koji otpočinje novu eru sa Mercedes me Connectivity. Sposobnost ovog sistema da uči zahvaljujući Vještačkoj Inteligenciji čini ovaj sistem jedinstvenim. MBUX je podesiv i prilagodljiv prema korisniku. Samim tim ovaj sistem stvara emocionu vezu između vozila, vozača i putnika u vozilu.

Ostale jake strane podrazumijevaju „touch screen“ upravljanje kako u standardu tako i zavisno od opreme tzv. „Widescreen cockpit“ visoke rezolucije, navigacijski ekran sa tehnologijom proširene realnosti (Augmented Reality) i takođe inteligentne glasovne komande koje koriste prepoznavanje prirodnog govora, i koja se aktivira ključnom sa riječi "Hey Mercedes". Ekran osetljiv na dodir predstavlja integralni deo MBUX sistema i koncepta upravljanja „touch“ komandama – koncepta koji se zasniva na tri načina unosa komandi : preko ekrana osjetljivog na dodir, „touchpad“-a na centralnoj konzoli i „touch“ tastera na upravljaču.

Foto: Mercedes-Benz  / Mercedes-Benz predstavio potpuno novu B-klasu u Parizu 

MBUX predstavlja revoluciju po pitanju način na koji korisnici doživljavaju svoje vozilo. Emocionalno privlačne funkcije naglašavaju razumljivost komandne strukture i donose uzbuđenje kroz brilijantno čistu 3-D grafiku maksimalne rezolucije, koja se renderuje (proračunava i prikazuje) u realnom vremenu. Takođe korisnicima je na raspolaganju i head-up prikaz.

Novi i poboljšani Mercedes me connect servisi su uvedeni na tržište sa MBUX generacijom infotainment uređaja. Ovo uključuje navigacione funkcije zasnovane na Car-to-X komunikaciji i Vehicle Tracking (praćenje vozila) funkciji, koje olakšavaju da se pronađe parkirano vozilo, kao i funkciju obavještavanja u slučaju da je parkirano vozilo udareno ili da je odvučeno.

Mercedes me kolekcija aplikacija se može postaviti kao ekran na način koji odgovara korisniku, i može se pomjerati na ekranu prema želji korisnika kao i ostale glavne aplikacije. Kao dodatak, online sadržaj, kao što su aktuelne cijene goriva, može biti prikazan. Online update predstavlja jednostavan način za osiguravanje da novi sadržaji budu dostupni u MBUX-u.

Nova B-Klasa je već prilagođena za privatno deljenje vozila: Mercedes me omogućava deljenje novih kompaktnih vozila između prijatelja i članova porodice. Postupak je jednostavan i siguran i obavlja se pomoću Mercedes me Car Sharing aplikacije.

Nove Mercedes me connect usluge kao što su On-Street Prediction, Real-Time Information i Off-Street Information mogu uštedjeti vozačima Mercedes-Benz vozila značajno vreme i smanjiti nivo stresa i u isto vrijeme smanjiti potrošnju goriva tijekom potrage za parking mjestom. Real-time information usluga je zasnovana između ostalog i na Mercedes-Benz vozilima koja su upravo napustila parking mjesta ili se voze pored potencijalnih slobodnih parking mjesta.

Intelligent Drive: funkcije koje posjeduje S-Klasa

Nova B-Klasa dolazi sa pomoćnim sistemima za vožnju koji pružaju kooperativnu podršku vozaču, čime se osigurava je jedan od najviših nivoa aktivne sigurnosti u ovom segmentu sa funkcijama koje posjeduje S-Klasa. Po prvi put B-Klasa posjeduje mogućnost da u izvjesnim situacijama vozi polu-autonomno. Kako bi to mogla da uradi B-Klasa je opremljena unapređenim kamerama i radarskim sistemima pomoću kojih može vidjeti i očekivati promet čak i do 500 metara ispred sebe dok u isto vrijeme koristi mape i navigacione podatke za pomoćne funkcije u vožnji. Tako na primjer, Active Distance Assist DISTRONIC predstavlja dio Driving Assistance paketa i u mogućnosti je da pruži podršku vozaču u mnogim situacijama specifičnim za rutu kretanja, predviđajući i komforno prilagođavajući brzinu kretanja, npr. pri prilasku krivinama, raskrsnicama ili kružnom toku. Takođe vozilo je opremljeno Active Emergency Stop Assist sistemom i Active Lane Change Assist sistemom koji posjeduje intuitivno razumijevanje ponašanja vozača.

Nova B-Klasa u okviru standardne opreme dolazi sa proširenim funkcijama Active Brake Assist, koje omogućavaju vozilu da izbjegne/umanji ozbiljnost sudara sa nalijetanjem na zadnji dio drugog vozila koje se kreće sporo, zaustavlja ili stoji stacionarno– takođe sada ovaj sistem detektira i sprečava sudar i sa biciklistima i pješacima koji prelaze kolovoz.

Nova B-Klasa, je razvijena i testirana u novom Vehicle Safety Technology Centre (TFS). Dizajn strukture vozila po pitanju geometrije, debljine materijala, tehnika spajanja materijala i kvaliteta upotrebljenih materijala zasnovan je na nalazima iz realnih situacija i sudara u realnim uslovima. Mnoge komponente karoserije vozila su napravljene od čelika visoke ili ultra-visoke čvrstoće kako bi se postigla minimalna moguća težina delova, budući da je osnova bezbednosnog dizajna karoserije putnička ćelija visoke stabilnosti.

Foto: Mercedes-Benz  / Mercedes-Benz predstavio potpuno novu B-klasu u Parizu 

Vozač i suvozač su osigurani sa sigurnosnim pojasom sa sidrenjem u tri točke sa pirotehničkom zatezačem pojasa i ograničavačem sile zatezanja pojasa. U kombinaciji sa PRE-SAFE® sistemom (opcija), prednja sjedišta mogu biti dodatno opremljena sa električno reverzibilnim koturnim zatezačem pojaseva. Oba bočna sjedišta nazad su opremljena koturnim zatezačem i graničnikom sile zatezanja pojasa. Nova B-Klasa dolazi u standardu sa zračnim  jastucima za vozača i suvozača, kneebag-om za vozača, kneebag i zračnim zavjesama i bočnim zračnim jastucima (kombinirani thorax/pelvis zračni jastuk). Zadnji bočni zračni jastuci su opciono dostupni.
Uvođenje dva nova pogonska sklopa: novi snažni dvolitarski dizel motor ispunjava Euro 6d normative, novi osmo-stupanjski mjenjač sa dve spojnice

U poređenju sa svojim prethodnikom, nova B-Klasa je u svakoj svojoj verziji opremljena novim, efikasnim motorima koji su usklađeni sa Euro 6d-TEMP normativom izduvne emisije vozila. Novost među motorima je poprečno postavljena verzija dizel motora OM 654 zapremine dva litra snage 110 i 140 kW, sa aluminijumskim blokom i stepenastim procesom sagorevanja. Zahvaljujući proširenom sistemu obrade ispušnih plinova sa dodatnim SCR katalizatorom ispod poda, B-Klasa sa motorom OM 654q predstavlja prvi kompaktni model Mercedes-Benz-a koji je usklađen sa Euro 6d standardom ispušne emisije, koji će biti obvezan za sve nove modele počev od 1.1.2020. Veliki dizel motor predstavlja dodatnu opciju motorizacije već poznatom četvorocilindričnom dizel motoru (OM 608) koji se nalazi u novoj A-Klasi i čija je radna zapremina 1.5-litara i ostvaruju snagu 85 kW i obrtni moment od 260 Nm.

Također naše stranke mogu izabrati i dvije verzije četvoro-cilindričnog benzinskog motora M 282 radne zapremine 1.33-litara i snaga 100 kW odnosno 120 kW. Inovacije na ovom motoru uključuju isključivanje cilindara (u kombinaciji sa 7G-DCT menjačkim prenosnikom), cilindarska glava sa delta oblikom kao i filter čestica čađi.

Nova B-Klasa je inicijalno dostupna ekskluzivno sa mjenjačkim prenosnicima sa dvije spojnice. Novost u ovom segmentu je osmo-stepeni 8G-DCT, koji se koristi u kombinaciji sa većim dizel motorom. Drugi novi motori dolaze u ponudu, kao i 4MATIC pogon na sve točkove. Rezervoar zapremine 43 litra se ugrađuje kao standardna oprema, dok je moguće poručiti rezervoar zapremine 51 litar u zavisnosti od motora.

Sljedećih pet varijanti motora će biti dostupno prilikom uvođenja na tržište B-Klase :

• B 180 (100 kW/136 kS, 200 Nm); sa 7G-DCT menjačem sa dve spojnice (kombinovana potrošnja 5.6-5.4 l/100 km, kombinovana emisija CO2 128-124 g/km)
• B 200 (120 kW/163 kS, 250 Nm); sa 7G-DCT menjačem sa dve spojnice (kombinovana potrošnja 5.6-5.4 l/100 km, kombinovana emisija CO2 129-124 g/km)
• B 180 d sa 7G-DCT menjačem sa dve spojnice (85 kW/116 kS), 260 Nm; kombinovana potrošnja 4.4-4.1 l/100 km, kombinovana emisija CO2 115-109 g/km)
• B 200 d sa 8G-DCT menjačem sa dve spojnice (110 kW/150 kS), 320 Nm; kombinovana potrošnja 5.4-4.2 l/100 km, kombinovana emisija CO2 119-112 g/km)
• B 220 d sa 8G-DCT menjačem sa dve spojnice (140 kW/190 kS), 400 Nm; kombinovana potrošnja 4.5-4.4 l/100 km, kombinovana emisija CO2 119-116 g/km).

Novi OM 654q dizel motor: lakši, snažniji, čistiji

Najnovija generacija premijum porodice dizel motora sa poprečnim postavljanjem biće po prvi put prikazana u novoj B-Klasi. Pored manje radne zapremine od nešto ispod 2 litra ovaj za oko 16 procenata lakši motor sa svojom izlaznom snagom od 140 kW (190 kS) daje za 10 kW više snage od prethodne generacije motora. Kada je u pitanju unutrašnjost OM 654q nudi tehnologije koje unapređuju efikasnost rada motora kao što su čelični klipovi u aluminijumskom bloku. Zidovi cilindara su obloženi NANOSLIDE® procesom slojem koji dodatno smanjuje trenje i povećava podmazivanje između klipa i zida cilindra.

Zahvaljujući razmaku između cilindara od svega 90 mm umjesto 94 mm, novi motor je kompaktniji od svog prethodnika dok u isto vrijeme omogućava ugradnju sistema za dodatnu obradu ispušnih plinova direktno na motoru, gde su temperature ispušnih plinova više, čime sam proces obrade ispušnih plinova postaje efikasniji. Zahvaljujući daljem unaprjeđivanju obrade ispušnih plinova, porodica snažnih i modernih četvoro-cilindričnih motora OM 654 već sada ispunjava Stage 2 RDE (Real Driving Emissions) standard-a ispušne emisije koji će biti na snazi od 2020, i ujedno je sertifikovan prema Euro 6d standardu. Čak i u veoma zahtjevnim situacijama u vožnji i teškim uvjetima okoline, B-Klasa ispušnu emisiju održava unutar granica emisije ispušnih plinova definiranih navedenim standardima.

Ovo je omogućeno primjenom dodatnog Selektivnog Katalitičkog Reduktora (SCR) koji u sebi sadrži Amonijačni Slip Katalizator (ASC) u okviru ispušnog sistema B-Klase. Ovo omogućava ubrizgavanje obimnijih količina agensa za redukciju azotnih oksida AdBlue-a, budući da će višak reagensa biti konvertiran u sekundarnom SCR-u. Ovi viškovi reagensa (amonijačni „slip“) su posebno uočljivi pri naglim promjenama temperatura u ispušnom sistemu, na primer pri prelasku sa gradskog prometa na promet na autoputu.

Sistem oslanjanja: agilna i komforna B-Klasa

Jednako agilna kao i prethodni model dok je u isto vrijeme značajno komfornija – je ukratko ono što su stručnjaci razvoja sistema oslanjanja rekli o novoj B-Klasi. U zavisnosti od verzije, nekoliko opcija je dostupno za osnovnu konfiguraciju, to uključuje spušteno komforno oslanjanje i sistem oslanjanja sa aktivnim adaptivnim prigušenjem, koji omogućava vozaču da kontroliše prigušenje pomoću DYNAMIC SELECT prekidača. Sistem koristi elektronski ventil, kojim se komandira na osnovu odabranog režima vožnje i optimizira se stepen prigušenja za svaki točak zasebno.

U svim verzijama nova B-Klasa, posjeduje napred McPherson opružne noge i ramena od kovanog aluminijuma, na koje su povezane glavčine od livenog aluminijuma. Na ovaj način ne oslonjene mase imaju minimalnu težinu kako bi se postiglo najbolje moguće ponašanje u vožnji i komfor.

U zadnjem delu, modelisa osnovnom varijantom motora dolaze sa torzionom zadnjom osovinom u osnovnoj konfiguraciji. U kombinaciji sa snažnijim varijantama motora ili u slučaju da stranka odabere jedan od opcionih sistema oslanjanja na zadnjoj osovini se koristi sistem oslanjanja sa četiri spone, koji je u velikoj mjeri izrađen od aluminijuma kako bi se što više umanjila težina ne oslonjenih masa. Tri uporne i jedna prateća spona na svakom od zadnjih točkova su povezane sa kratkim ramom koji je izolovan od karoserije pomoću gumenih čahura kako bi se smanjio nivo vibracija i buke koji se prenose sa sistema oslanjanja na karoseriju. Amortizeri sa jednom cijevi i zasebne spiralne opruge se koriste kako za torzioni tip zadnje osovine tako i za sistem oslanjanja sa četiri spone.

Kopirati
Drag cursor here to close