Prvi u BiH

'Medvjed na cesti – vozači oprez' je novi prometni znak u BiH

''Ovaj znak sa siluetom mrkog medvjeda je prvi ovakav znak u BiH te ujedno i novi prometni znak koji je uvršten u Zakon o vertikalnoj signalizaciji u našoj državi''
AutoMoto / Flash | 27. 10. 2021. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon zabilježena dva smrtna ishoda stradanja mečića u prometu, jedan 2019. i drugi 2021. godine, na magistralnoj cesti Bihać - Bosanski Petrovac (lokalitet Lipa) postavljen je prvi prometni znak sa siluetom mrkog medvjeda u Krajini, ali i Bosni i Hercegovini uopće, prenosi N1.

Pokretanje ove inicijative prema JP ''Ceste FBiH'' iniciralo je U.L.O. ''Bihać'' iz Bihaća. Nakon sprovedene analize od strane stručne službe JP ''Ceste FBiH'' i razmatranja zahtjeva za postavljanje odgovarajuće prometne signalizacije tj. znaka upozorenja ''medvjed na cesti'', donesena je odluka o dopuni postojeće prometne signalizacije, a koja se koristi na cestama u FBiH. Tako je prometni znak: Medvjed na cesti – vozači oprez! uvršten na listu službenih prometnih znakova.

JP ''Ceste FBiH'' je postavljanje ovog prometnog znaka izvelo u kratkom roku.

''Ovaj znak sa siluetom mrkog medvjeda je prvi ovakav znak u BiH te ujedno i novi prometni znak koji je uvršten u Zakon o vertikalnoj signalizaciji u našoj državi'', izjavio je Denis Huskić, inicijator i predsjednik skupštine U.L.O. ''Bihać''.

Centar za životnu sredinu kao organizacija koja sprovodi projekt ''Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida'' pozdravlja ovu inicijativu i novu praksu u BiH te smatra da je ovo jedan od važnih koraka u osvještavanju javnosti o važnosti suživota čovjeka i medvjeda u našoj zemlji.

Pored mrkog medvjeda prostore Krajine nastanjuju i druge dvije vrste životinja koje spadaju u kategoriju velikih zvijeri, a to su vuk i ris. Krajina je poznata kao stanište mrkog medvjeda, a prirodni koridori kretanja medvjeda su presječeni gradnjom prometnica (medvjedi se kreću iz Nacionalnog parka ''Una'' ka šumama Grmeča i obrnuto). 

Kopirati
Drag cursor here to close